TÜİK ve ENAG Verileri Arasındaki Fark Büyük

Aile Bakanlığı 3 Bin Personel Alacak
Aile Bakanlığı 3 Bin Personel Alacak
İçeriği Görüntüle

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), resmi enflasyon verilerini kullanarak Temmuz 2025 itibarıyla en düşük emekli maaşını 16.881 TL olarak açıkladı. Ancak Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) aynı dönem için çok daha yüksek oranlar bildirdi. Erdursun’un hesaplamalarına göre, ENAG verileri esas alınsaydı Osmaniyeli emeklilerin maaşı 23.338 TL olacaktı.

Para-16

Emeklilerin Alım Gücü Eriyor

Ortaya çıkan fark, emeklilerin alım gücünde ciddi bir erime olduğunu gösteriyor. Erdursun, resmi rakamlar ile Osmaniye’de çarşıda, pazarda karşılaşılan fiyatlar arasındaki farkın büyük olduğunu vurguladı. Emekliler, açıklanan maaşlarla temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor.

Kagit Para Dinen Para Sayilir Mi 179104

Üst Gelir Grubunda Kayıp Daha Yüksek

Uzman, maaş skalasında da ciddi farklılıklar olduğunu belirtti. En düşük maaş alan emeklilerde kayıp %38,6, daha yüksek maaş alanlarda ise %235’e kadar çıkıyor. Bu durum, gelir grupları arasındaki uçurumu gözler önüne seriyor ve sosyal güvenlik sisteminde adalet tartışmalarını derinleştiriyor.

Para-10

Adalet Tartışması Büyüyor

Erdursun, mevcut sistemin alt gelir grubunu kısmen koruduğunu, ancak orta ve üst gelir gruplarında ciddi mağduriyet yarattığını söyledi. Bu durum, emeklilikte eşitlik ilkesine aykırı olarak değerlendiriliyor. Uzman açıklamasında şunları ifade etti:

"Gerçek yaşam koşulları dikkate alınmadan yapılan maaş artışları, her dönem yeni mağduriyetler doğuruyor. TÜİK yerine ENAG oranları dikkate alınsaydı, emeklilerin bugün aldığı maaş çok daha yüksek olacaktı."

200 Tl Para

Ocak 2026 Zammı Merak Konusu

Yılın son çeyreğine girilirken, gözler Ocak 2026’da yapılacak maaş zammına çevrilmiş durumda. Mevcut göstergeler, zam hesaplamalarında yine TÜİK verilerinin esas alınacağını işaret ediyor. Bu durumda Osmaniye’deki emeklilerin yaşadığı kayıpların devam etmesi bekleniyor.

Uzmanlara göre, kalıcı çözüm için maaş artışlarında alternatif veri setlerinin dikkate alınması gerekiyor. Aksi halde milyonlarca emekli, yüksek enflasyon karşısında gelirlerini koruyamayacak. Osmaniye’de emekliler, hükümetten daha gerçekçi bir maaş düzenlemesi talep ediyor. ENAG verilerinin hesaba katılması veya refah payı eklenmesi, emeklilerin beklentileri arasında öne çıkıyor.

Muhabir: Suğra İrem Yıldız