Kuraklık ve Yağışlar Hasadı Geciktirdi, Çiftçi Fiyat Uyuşmazlığından Şikâyetçi
Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Osmaniye'de buğday hasadı başladı. Ancak çiftçiler bu yıl, hem kuraklık hem de son günlerde etkili olan ani yağışlar nedeniyle ciddi bir verim kaybı yaşandığını bildiriyor.
Çukurova’nın verimli topraklarında yetişen buğdayda, özellikle Düziçi ilçesi başta olmak üzere birçok bölgede verim yüzde 50'ye kadar düştü.
🌾 Verim 200 Kiloya Kadar Geriledi
Çiftçi Bilal Mulayim, kuraklığın ardından gelen yağışların hasadı geciktirdiğini ve buğday başaklarının gelişimini olumsuz etkilediğini belirterek şunları söyledi:
“Sulanan arazilerde dönüm başına 500 kilo verim alabiliyoruz. Ancak sulanmayan kıraç arazilerde bu rakam 200 kiloya kadar düşüyor.”
💰 Devlet Fiyatı ile Piyasa Arasında Uçurum Var
TMO’nun (Toprak Mahsulleri Ofisi) buğday alım fiyatlarının 13-13,5 TL civarında olduğunu hatırlatan Mulayim, piyasadaki perakende tüccarların 11-12 TL’ye alım yaptığını, bu durumun çiftçiyi büyük zarara uğrattığını belirtti:
“Biz toprağı güçlükle işleyip ürün alıyoruz, ama fiyat konusunda destek göremiyoruz. Devletin açıkladığı fiyatlara tüccarların da uymasını istiyoruz.”
🚜 Biçerdöverciler de Verim Düşüklüğünden Şikâyetçi
Biçerdöver şoförü Hüseyin Adak da bölgedeki verim düşüşünü doğrulayarak şu bilgileri verdi:
“Sulanmayan tarlalarda ortalama verim 250-300 kilo civarında. Sulanan tarlalarda ise 500 kiloya kadar çıkabiliyor. Ama genel anlamda bu yıl verim geçen yıla göre oldukça düşük.”