Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen torba kanun kapsamında otomotiv sektörünü yakından ilgilendiren Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) sisteminde önemli değişikliklere gidildi. Yeni düzenlemeyle birlikte binek otomobiller için 100 bin TL asgari maktu ÖTV uygulaması getirilirken, elektrikli araçlar da ilk kez bu kapsamda değerlendirildi.
Düzenlemeye göre hesaplanan ÖTV tutarı 100 bin TL'nin altında kalsa bile araç için en az 100 bin TL ÖTV tahsil edilecek. Yeni sistemin özellikle belirli segmentlerdeki araçları etkilemesi beklenirken, otomotiv sektöründe de yeni vergi döneminin başladığı değerlendiriliyor.
Elektrikli Araçlarda Yeni Vergi Uygulaması
Düzenleme kapsamında 4 kW ve üzeri motor gücüne sahip L sınıfı elektrikli araçlar için 30 bin TL asgari maktu ÖTV uygulanacak. Buna karşılık tarım traktörleri ile 4 kW'ın altındaki hafif elektrikli araçlar yeni uygulamanın dışında bırakıldı.
Kanunda yer alan düzenlemeye göre söz konusu maktu vergi tutarları her yıl yeniden değerleme oranı doğrultusunda güncellenecek. Böylece vergi miktarları ekonomik göstergelere göre yeniden belirlenecek.
Cumhurbaşkanı'na Geniş Vergi Yetkisi Verildi
Yeni düzenlemenin dikkat çeken maddelerinden biri de Cumhurbaşkanı'na tanınan yetkiler oldu. Buna göre Cumhurbaşkanı, kanunda belirlenen maktu ÖTV tutarlarını 10 katına kadar artırabilecek veya sıfıra kadar indirebilecek.
Bunun yanı sıra araçların çekiş sistemi, motor gücü, batarya kapasitesi, sürüş menzili, emisyon değeri ve yolcu taşıma kapasitesi gibi teknik özellikleri dikkate alınarak farklı ÖTV oranları uygulanabilecek. Böylece araçların teknik özelliklerine göre farklı vergi politikalarının hayata geçirilmesinin önü açılmış oldu.
Hangi Araçlar Etkilenecek?
Yeni düzenleme kapsamında Türkiye'de satışta bulunan Citroen Ami ve Fiat Topolino gibi L sınıfı elektrikli mikro mobilite araçları, 6 kW motor gücüne sahip olmaları nedeniyle 30 bin TL'lik asgari ÖTV uygulamasına dahil olacak.
Buna karşılık Türkiye'de satılan giriş seviyesi birçok otomobilin mevcutta yüzde 80 ÖTV diliminde yer alması nedeniyle Dacia Logan, Renault Clio ve Citroen e-C3 gibi modellerin fiyatlarının yeni taban vergi uygulamasından doğrudan etkilenmesinin beklenmediği ifade ediliyor.
Osmaniye'de Araç Almayı Planlayanlar Da Yakından Takip Ediyor
Yeni ÖTV düzenlemesi, Osmaniye'de araç satın almayı planlayan vatandaşlar ve otomotiv sektörü temsilcileri tarafından da yakından takip ediliyor. Özellikle elektrikli araçlara ilginin arttığı kentte, yeni vergi sisteminin fiyatlara olası etkileri merak konusu oldu.
Sektör temsilcileri, ilerleyen dönemde teknik özelliklere göre uygulanabilecek farklı vergi oranlarının özellikle ithal ve yerli araç fiyatlarını etkileyebileceğini belirtirken, araç satın almayı düşünen vatandaşların güncel fiyat listeleri ve resmi vergi düzenlemelerini takip etmelerinin önem taşıdığına dikkat çekiyor.




