Düzenleme ile hem öğrencilerin ayak sağlığının korunması hem de ithal ve sahte spor ayakkabı kullanımının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Yol Haritası Belirlendi
Ayakkabı ve deri sektörünün temsilcileri geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ile bir araya geldi. Görüşmede, yeni kıyafet yönetmeliğini tamamlayacak “okul ayakkabısı kriterleri” ele alındı.
Toplantıya Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD), Gaziantep Ayakkabıcı Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (GASİD) ve Sanayi Odası Meclis Üyeleri katıldı. Bu görüşmede belirlenen yol haritasına göre, gelecek yıldan itibaren MEB’e bağlı okullarda tek tip deri ayakkabı uygulamasına geçilecek.
Sağlık ve Eşitlik Vurgusu
Yeni düzenlemenin başlamasından önce, deri ayakkabıların sağlık açısından faydaları ve sürdürülebilirlik yönünden avantajlarına dikkat çekmek amacıyla MEB ve Sağlık Bakanlığı iş birliğiyle çeşitli etkinlikler yapılacak.
Velilerden gelen talepler de kararda etkili oldu. Birçok veli, markalı spor ayakkabıların maddi durumu iyi olan öğrenciler tarafından giyilebildiğini, diğer öğrencilerin ise bu durum karşısında olumsuz etkilendiğini dile getiriyordu. Yeni düzenleme, bu sorunun da önüne geçmeyi amaçlıyor.
Yerli Üreticiye Katkı
Yaklaşık 18 milyon öğrenciyi ilgilendiren bu kararın ekonomik boyutu da önemli. İthal ayakkabı kullanımının son yıllarda %25 seviyelerine çıktığı Türkiye’de, düzenlemenin yerli üreticiyi desteklemesi bekleniyor. Ayrıca hem yerli hem de ithal “çakma” ayakkabılara olan talebin de azaltılması hedefleniyor.
Yeni Ayakkabıların Kriterleri
Henüz kesinleşmeyen kriterlere ilişkin öne çıkan maddeler şöyle:
-
Okul aile birlikleri ve öğretmenlerin görüşleri alınacak.
-
Ayakkabıların üzerinde marka, logo, desen veya reklam unsuru bulunmayacak.
-
Gençlerin ayak sağlığına uygun, yalnızca deri ayakkabılara izin verilecek.
-
Marka zorunluluğu olmayacağı için veliler bütçelerine uygun ürünleri tercih edebilecek.
Geçmişten Bugüne
Türkiye’de tek tip kıyafet uygulaması 1930’larda İsmet İnönü döneminde siyah önlükle başlamış, 1990’lı yıllarda lacivert, siyah ve gri gibi farklı renklere evrilmişti. 2012’de çıkarılan yönetmelikle serbest kıyafet dönemi başlamış, öğrencilerin farklı renk ve markalardaki spor ayakkabıları kullanmasına izin verilmişti.
Yeni düzenleme ile 2012’de serbestleşen ayakkabı kullanımı tekrar standart hale gelmiş olacak.







