Üniversiteleriyle ilişiği kesilenler ve üniversiteye yerleştiği halde kayıt yaptıramayan öğrenciler için başvuru süreci belli oldu. Öğrencilerin 9 Aralık 2026 tarihine kadar başvuru yapması gerekiyor.
Öğrenci affında başvurular ne zaman sona erecek?
9 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeyle üniversiteleriyle ilişiği kesilen veya bir yükseköğretim programına yerleştiği halde kayıt yaptıramayan öğrencilere yeniden eğitim hayatına dönme imkanı tanındı.
YÖK tarafından açıklanan usul ve esaslara göre düzenlemeden yararlanmak isteyen öğrenciler, 9 Aralık 2026'ya kadar ilişiklerinin kesildiği veya kayıt hakkı kazandıkları yükseköğretim kurumuna başvurabilecek.
Başvuruları kabul edilen öğrenciler, 2026-2027 eğitim öğretim yılında yeniden öğrenim hayatına başlayabilecek.
Öğrenci affı kimleri kapsıyor?
Düzenleme, hazırlık sınıfı dahil olmak üzere farklı yükseköğretim seviyelerini kapsıyor.
Buna göre;
- İntibak,
- Ön lisans,
- Lisans tamamlama,
- Lisans,
- Lisansüstü
programlardan ilişiği kesilen öğrenciler düzenlemeden yararlanabilecek.
Bir yükseköğretim programına yerleştiği halde kayıt yaptıramayan öğrenciler de belirtilen süre içerisinde başvurmaları halinde yeniden üniversiteye dönme imkanından yararlanabilecek.
Mücbir sebebi olanlara ek süre
YÖK, 9 Aralık'a kadar başvuru yapamayan ve mücbir sebebi bulunan öğrenciler için de düzenleme yaptı.
Bu öğrenciler, mücbir sebebin ortadan kalkmasından itibaren bir ay içerisinde başvurabilecek.
Sağlık nedeniyle başvuru süresini kaçıranların ise buna ilişkin heyet raporunu 9 Aralık mesai bitimine kadar ilgili kuruma sunması gerekecek.
Hangi öğrenciler öğrenci affından yararlanamayacak?
Düzenleme tüm öğrencileri kapsamıyor. Bazı suçlardan mahkum olanlar öğrenci affından yararlanamayacak.
Terör suçları ile birlikte;
- Kasten öldürme,
- İşkence,
- Eziyet,
- Cinsel saldırı,
- Çocukların cinsel istismarı,
- Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti
gibi düzenlemede belirtilen suçlardan mahkum olanlar kapsam dışında tutuldu.
Ayrıca sahte belge nedeniyle kaydı iptal edilenler, kayıt sırasında sahte belge verenler ve hukuken geçerli olmayan yollarla kayıt yaptırdığı gerekçesiyle üniversiteyle ilişiği kesilenler de düzenlemeden yararlanamayacak.
Kapatılan bölümlerdeki öğrenciler ne yapacak?
Öğrenci alımı durdurulan veya tamamen kapatılan programlardan ilişiği kesilen öğrenciler için de düzenleme yapıldı.
Kapatılan ikinci öğretim programlarında dönemi veya sınıfı bulunmayan öğrenciler, ilgili programın birinci öğretiminde eğitimlerine devam edebilecek.
Programı sonradan kapatılan ve geçmişte yerleştiği halde kayıt yaptıramayan öğrenciler ise kayıt yılındaki taban puan şartını sağlamaları halinde üniversitelerin yetkili kurulları tarafından eşdeğer programlara intibak ettirilebilecek.
Çift ana dal öğrencileri için de yeniden başvuru imkanı getirildi.
Üniversiteye dönenlere yatay geçiş hakkı
Düzenlemeden yararlanarak üniversitesine dönen öğrencilerden, kayıt yılındaki merkezi yerleştirme puanı gerekli şartları karşılayanlar eşdeğer veya farklı diploma programlarına yatay geçiş için başvurabilecek.
Örgün programlara yönelik yatay geçiş işlemleri 2026-2027 eğitim öğretim yılında gerçekleştirilecek.
Ayrıca yeniden öğrenci statüsü kazananlara Anadolu, Ankara, Atatürk ve İstanbul üniversitelerinin eşdeğer açık öğretim programlarına yatay geçiş imkanı da tanındı.
Eski dersler ve öğrenim süresi nasıl olacak?
Öğrencilerin daha önce başarıyla tamamladıkları derslerin intibakı ve eğitime devam şartları üniversitelerin ilgili kurulları tarafından belirlenecek.
Düzenlemeyle üniversiteye dönen öğrencilerin azami öğrenim süreleri, yeniden kayıt yaptırdıkları tarihten itibaren başlayacak.
2026-2027 eğitim öğretim yılında yeniden öğrenime başlayacak öğrencilerden, kayıt tarihinden önceki yıllara ilişkin herhangi bir katkı payı veya öğrenim ücreti alınmayacak. Öğrenciler için varsa 2026-2027 eğitim öğretim yılına ilişkin katkı payı ve öğrenim ücreti hükümleri uygulanacak.
YÖK Başkanı Özvar: “Geleceklerini yeniden kurma imkanı”
YÖK Başkanı Erol Özvar, düzenlemenin çeşitli nedenlerle yükseköğrenimine devam edemeyen gençlerin eğitim hayatına geri dönmesi açısından önemli olduğunu belirtti.
Özvar, düzenlemeyle kanunda belirtilen şartları taşıyan öğrencilere üniversitelerine dönmeleri için yeni bir imkan sağlandığını ifade ederek, uygulamanın yeni mağduriyetlerin önüne geçmesini amaçladıklarını söyledi.
Özvar ayrıca düzenlemeyi “yalnızca bir af değil, gençlere geleceklerini yeniden kurma imkanı” olarak değerlendirdi.










