Muğla’nın Datça ilçesi açıklarında akşam saatlerinde meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki deprem, bölgede korkuya neden oldu. Sarsıntı, yerel halk tarafından şiddetli şekilde hissedilirken, artçı depremlerin olabileceği uyarısı yapıldı. Deprem sonrası Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından önemli bir değerlendirme paylaştı.


Görür: “Anadolu Levhası Geriliyor”

Prof. Dr. Naci Görür, depremin Afrika levhasının Anadolu levhasını sıkıştırması sonucu oluştuğunu belirtti. Açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Naci Görür'den 5,0'Lık Deprem Sonrası Net Uyarı2“Deprem, üzerleyen levha üzerinde. Anadolu levhası geriliyor.”
Bu uyarı, bölgedeki tektonik gerilimin devam ettiğine işaret ediyor.


Anadolu Levhası Nedir?

Anadolu levhası, kuzeyde Avrasya, doğuda Arap, güneyde Afrika, batıda ise Egeit levhası ile çevrilidir. Türkiye’nin büyük bölümü bu levha üzerinde yer almakta olup, çevresindeki hareketli sınırlar nedeniyle sık sık depremler yaşanmaktadır.


Deprem Akdeniz Tektoniğini Hatırlattı

AFAD depremin büyüklüğünü 5.0, Kandilli Rasathanesi ise 5.1 olarak ölçtü. Deprem, Akdeniz’in aktif fay hatlarının bulunduğu bir bölgede meydana geldi. Uzmanlar, bölgede büyük ölçekli bir kırılmanın yaşanmadığını ancak tektonik hareketliliğin sürdüğünü vurguluyor.


Yetkililerden Açıklama ve Önlem Çağrısı

AFAD tarafından yapılan açıklamada, şu ana kadar can ve mal kaybı yaşanmadığı bildirildi. Yetkililer, bölge halkını artçı sarsıntılara karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Muğla Valiliği ve yerel yönetimler ise olası risklere karşı hazırlık planlarını gözden geçirdiklerini duyurdu.

Muhabir: Resul Özdil