Türkiye Büyük Millet Meclisi eski Başkanı Bülent Arınç, yükseköğretim sistemine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Arınç, Türkiye’de açılan fakülte sayısının ihtiyaçların üzerinde olduğunu belirterek kalite sorununa dikkat çekti.
Üniversite Sayısındaki Artış Eleştirildi
Bingöl’deki Bingöl Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Bir Mezunun Yol Haritası” programında konuşan Arınç, Türkiye genelinde yaklaşık 200 üniversite bulunduğunu hatırlattı.
Bu artışın beraberinde ciddi sorunlar getirdiğini ifade eden Arınç, özellikle bazı fakültelerin plansız şekilde açıldığını söyledi.

“Kalite Sorunu Ortaya Çıkıyor”
Arınç, özellikle hukuk, iletişim, diş hekimliği ve psikoloji bölümlerinde kontrolsüz büyümenin dikkat çektiğini belirtti. Öğretim üyesi eksikliği ve akademik altyapı yetersizliğinin, eğitim kalitesini doğrudan etkilediğini vurguladı.
“Her yerde fakülte açmanın gereği yok. Öğretim üyesi yok, profesör yok. Sayı arttıkça kalite düşüyor.”
İşsizlik Vurgusu
Türkiye’deki işsizlik sorununa da değinen Arınç, çok sayıda üniversite mezununun iş bulmakta zorlandığını söyledi. Birden fazla diploma sahibi gençlerin bile istihdamda yer bulamamasının, eğitim planlamasındaki eksiklikleri ortaya koyduğunu ifade etti.
Eğitimde Planlama Çağrısı
Arınç, yükseköğretimde nicelik yerine niteliğe odaklanılması gerektiğini belirterek, fakülte açılışlarının daha planlı ve ihtiyaç odaklı yapılması gerektiğini dile getirdi.




