Osmaniye’de Engelli Personel İçin Farkındalık Etkinliği
Osmaniye’de Engelli Personel İçin Farkındalık Etkinliği
İçeriği Görüntüle

Prof. Dr. Şener, “Kış çaylarında bir mantar türeyebiliyor. Bu çaylar toksin yani bir zehir salgılıyor. Bu toksin karaciğer kanseri ve uzun dönem kullanıldığında böbrek yetmezliği gibi tablolara sebep olabiliyor. Satın alırken aflatoksin taraması yapılmış olan etiket tercih edilmeli” dedi.

Kış Cayı2

Viral Enfeksiyonlar ve Aşı Uyarısı
Sıcaklık değişimleriyle birlikte Respiratuar Sinsityal Virus (RSV) ve diğer viral enfeksiyonlarda artış gözlendiğini belirten Prof. Dr. Şener, aile hekimliği, kulak burun boğaz ve göğüs hastalıkları polikliniklerine başvuruların yoğun olduğunu söyledi. Bazı hastaların yanlışlıkla antibiyotik kullandığını belirten Şener, “Aşısını olmamış vatandaşlarımız lütfen bir an önce aşılarını olsun. 15 Aralık’a kadar influenza aşısının etkinliği devam ediyor. 65 yaş üstü vatandaşların aşılarını ihmal etmemeleri lazım. Yeni RSV aşıları var. 75 yaş üstüne iki yılda bir RSV aşılarını öneriyoruz. Covid-19 oransal olarak azalsa da virüsler hâlâ var” ifadelerini kullandı.

Kis Cayi1

Kış Çaylarıyla İlgili Kritik Uyarılar
Gribal hastalıklarda bağışıklığı desteklemek amacıyla kış çaylarının sık tüketildiğini belirten Prof. Dr. Şener, “Kış çaylarını bir aydan daha uzun süre kullanmak akılcı değil. Bazı çaylar östrojen içeriyor; erkek ve kadınlarda farklı yan etkilere yol açabilir. Poşet çaylarda mikro artıklar bağırsakları bozabiliyor ve toksinlerin emilimini artırıyor” dedi. Şener, çay alırken mantar taramasının yapılmış olmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Çay-2

Doğal Alternatifler ve Vitamin Takviyesi
Bilimsel olarak kış çaylarının etkinliğinin sınırlı olduğunu belirten Şener, “En doğalı sıcak suyun içine atılacak limon, zencefil ve tarçındır. Bu yöntemlerde risk minimum düzeydedir” ifadelerini kullandı. Ayrıca, kış aylarında C ve D vitamini takviyesi alınabileceğini belirten Şener, “C vitamini gribal enfeksiyonlarda tek etkinliği kanıtlanmış vitamindir. D vitamini eksikliği de gribal enfeksiyona karşı bağışıklığı düşürür. Fazlası ise kemik erimesi ve böbrek, safra kesesinde taş oluşumuna yol açabilir. Takviye mutlaka hekim kontrolünde olmalı” uyarısında bulundu.

Muhabir: Suğra İrem Yıldız