Lozan'ın 102. Yılı Kutlandı: "Bağımsızlık, Halk Egemenliği ve Kadın Mücadelesidir"
29 Ekim Kadınları Derneği Osmaniye İl Başkanı Fatma Ağca Keskinbaş, Lozan Barış Antlaşması'nın 102. yıl dönümüne ilişkin bir basın açıklaması yayımladı. Keskinbaş, açıklamasında Lozan'ın sadece bir antlaşma değil, emperyalizme ve işbirlikçiliğe karşı verilen büyük bir mücadele zaferi olduğunu vurguladı.
“Lozan, Emperyalizme Karşı Kararlı Bir Halkın Zaferidir”
Fatma Ağca Keskinbaş, Türkiye halkının emperyalizme karşı topyekûn verdiği bağımsızlık mücadelesinin Lozan ile tescillendiğini ifade ederek şunları söyledi:
“Türkiye halkının bağımsızlık ve özgürlüğünü elde etmek için seferber olup emperyalistleri ülkesinden çıkarması, dünya tarihinde önemli bir olaydır. Bu zaferin tescili olan Lozan Antlaşması’nın 102. yıl dönümünü onurla kutluyoruz.”
“Lozan, Gericiliğe ve İşbirlikçiliğe Karşı Cumhuriyet’in Zaferidir”
Keskinbaş, açıklamasında sadece Kurtuluş Savaşı’nın değil, Cumhuriyet devriminin de temelinin Lozan ile atıldığını vurguladı:
“Lozan, aynı zamanda genç Cumhuriyet'in işbirlikçiliğe ve gericiliğe karşı kazandığı büyük bir zaferdir. 29 Ekim Kadınları Derneği olarak, kadınların Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet’in inşasındaki öncü mücadelesinin mirasını sürdürüyoruz.”
“Laik ve Halkçı Cumhuriyet İçin Mücadeleye Devam”
Dernek olarak temel hedeflerinin, Cumhuriyet’i laik, demokratik ve eşitlikçi bir yapıda güçlendirmek olduğunu belirten Keskinbaş, şöyle devam etti:
“Cumhuriyet'i halkçılıkla taçlandırmak, eşitlikçi temeller üzerinde var etmek kararlılığındayız. Kadınlar olarak dün olduğu gibi bugün de ülkemizde barış içinde, kardeşçe yaşamanın, her türlü ayrımcılığa karşı durmanın ve demokrasi temelinde birlik siyasetini savunmanın zorunlu olduğuna inanıyoruz.”
“Ne Başka Ülkelere Hâkimiyet Ne Başka Ülkelerin Hâkimiyeti”
Keskinbaş, açıklamasında anti-emperyalist duruşlarını da vurguladı. Sadece Türkiye’nin başka ülkeler üzerinde tahakküm kurmasına değil, başka ülkelerin Türkiye üzerinde hâkimiyet kurmasına da karşı olduklarını söyledi:
“Topraklarımız üzerinde başka ülkelerin hâkimiyetine karşı olduğumuz gibi, Türkiye’nin de başka bir ülkenin ya da halkın üzerinde söz sahibi olmasına karşıyız. ‘Yurtta barış, dünyada barış’ ilkesine her zamankinden daha çok ihtiyacımız olduğuna inanıyoruz.”
“Lozan, Kararlı Bir Halkın Atatürk’ün Rehberliğinde Yazdığı Başarı Destanıdır”
Açıklamasının sonunda Fatma Ağca Keskinbaş, Lozan’ı bir milletin kendi kaderini çizdiği, halk egemenliğini kurduğu büyük bir zafer olarak tanımladı:
“Lozan Antlaşması, kararlı bir halkın, Mustafa Kemal Atatürk gibi dirayetli bir önderin rehberliğinde ne büyük başarılar gösterebildiğine en güzel örnektir. Bizler, geleceğin aydınlığına inançla yürüyoruz.”






