İran hükümeti, İran’ın dini lideri Ali Hamaney’in İsrail ve ABD saldırısında hayatını kaybetmesinin ardından sert bir açıklama yaptı. Tahran yönetimi, saldırının “cezasız kalmayacağını” duyurarak misilleme mesajı verdi.
“Cezasız Kalmayacak”
Hamaney’in ölümünün duyurulmasının ardından yapılan resmi açıklamada, saldırının failleri ve emri verenlerin “pişman edileceği” ifade edildi. İran hükümeti, olayın sadece askeri değil siyasi sonuçlarının da olacağını vurguladı.
Açıklamada, İran’ın egemenliğine yönelik saldırının karşılıksız bırakılmayacağı belirtilirken, atılacak adımların “zamanı ve yöntemi uygun görüldüğünde” devreye alınacağı mesajı verildi.
Cumhurbaşkanlığı’ndan Açıklama
İran Cumhurbaşkanlığı da yaptığı yazılı açıklamada, Hamaney’e yönelik saldırının “cezasız kalmayacağını” yineledi. Açıklamada ulusal birlik ve dayanışma çağrısı yapılırken, İran halkına itidal ve sükûnet çağrısında bulunuldu.
40 Günlük Yas, 7 Gün Tatil
İran hükümeti, Hamaney’in ölümü sonrası ülkede 40 günlük ulusal yas ilan etti. Ayrıca devlet dairelerinin 7 gün süreyle kapalı olacağı bildirildi.
Tahran’da ve birçok kentte güvenlik önlemleri artırılırken, bölgedeki askeri ve diplomatik gelişmeler yakından takip ediliyor. Uzmanlar, yaşanan gelişmelerin Orta Doğu’daki dengeleri derinden etkileyebileceğine dikkat çekiyor.



