Osmaniye merkeze bağlı Yeniköy’de 1 yıl önce hizmete giren Hayvan Hakları Türkiye Aktif Güç Birliği Platformu (HAYTAP) Çiftliği, geçen yıl Marmaris ve Manavgat'taki orman yangınlarında ve 6 Şubat Kahramanmaraş depreminde yaralanan ya da sahipsiz kalan çiftlik hayvanlarına yuva oldu. Tesisteki at, eşek, keçi, koyun, köpek, tavşan ve kaz gibi çiftlik hayvanları, HAYTAP Osmaniye temsilciliği üyelerinin lokanta, manav, askeriye ve marketlerden topladıkları sebze, meyve, artık yemek ve ekmeklerle besleniyor. Tedavileri, sağlık kontrolleri ve bakımları düzenli şekilde yapılıyor.

I M G 1701

HAYTAP Osmaniye il yöneticisi Veteriner Hekim Ali Laçinbala ve ekip arkadaşları burada faaliyet gösteriyor. Ali Laçinbala, 12 yıllık veteriner ve 2014‘te gönüllü olarak HAYTAP’ta faaliyet gösteriyor.

“Hayvan ve doğayı koruyoruz”

HAYTAP bünyesinde yer alan hayvanların barınma süreçleri ve doğaya sahip çıkma faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulunan HAYTAP Osmaniye il yöneticisi Veteriner Hekim Ali Laçinbala, “HAYTAP sadece hayvan haklarını savunmuyor. Bunun yanına doğaya sahip çıkıyor. Örneğin geçtiğimiz aylarda tavşanlarımız için bostan ektik. Depremzede olarak gelen 4 tavşan şuan itibariyle 100’e yakın oldular. Ağaçlar ekildi kuşlar için. HAYTAP’ı doğayı da kapsayan bir çalışma olarak da nitelendirmekteyiz. Biz hayvan ve doğayı koruyoruz” diye konuştu.

I M G 1664Veteriner Ali Laçinbala

Soğan kabuğu bile değerli

Hayvanların mama ihtiyaçlarının karşılanması için büyük çaba sarf ettiklerini ve bunun için çalışmalarda bulunduklarını söyleyen HAYTAP Osmaniye il yöneticisi Veteriner Hekim Ali Laçinbala, hayvanlar için bir soğan kabuğunun bile değerli olduğunun altını çizdi. Laçinbala, “HAYTAP’ın anlaşmalı olduğu yerlerden besinler alıp dağıtıyoruz.  Ayrıca askeriye, market, manav ve sağlık kuruluşları gibi yerlerden hayvanların yemesi için yiyecek topluyoruz” şeklinde ifadelerde bulundu.

I M G 1655

Yıpranmış hayvanlar emekli ediliyor

Özgür Özel'in Denizli Ziyareti: Seçim Sonuçları ve Samimi Jest Özgür Özel'in Denizli Ziyareti: Seçim Sonuçları ve Samimi Jest

Yıpranmış ve özel durumu olan hayvanların emekli edildiğini söyleyen Ali Laçinbala, şunları söyledi:

“Bazı hayvanların sahipleri tarafından şiddet gördüğü, çalıştırıldığı ve yıprandığını görüyoruz. HAYTAP olarak o hayvanlara sahip çıkıp onların emekli edilmelerini sağlıyoruz. Bunun yanı sıra Akdeniz yangıları sonrası kurtarılan hayvanları Sahra hastanesinde tedavi ettik. Daha sonrasında Bursa’daki ilk emekli hayvanlar çiftliğine yerleştirildi. O hayvanları da emekli ettik.

I M G 1693

Depremzede hayvanlara ücretsiz bir şekilde klinik sağlanıyor

6 Şubat depremi sonrası zarar gören hayvanlara ev sahipliği yapıldığını belirten Ali Laçinbala, HAYTAP’ta yer alan deprem depremzede hayvanlar hakkında açıklamalarda bulunarak şunları söyledi:

“Depremzede hayvanlara ücretsiz bir şekilde klinik sağlanıyoruz. Depremzede oldukları için emekli ediyoruz. Hatay depreminden etkilenen kaz popülasyonu, şu anda önemli bir şekilde çoğalmış durumda. Çiftliğimizde inek, keçi ve koyun gibi hayvanlar bulunmaktadır. Depremzede oldukları için emekli edilmek üzere olan bu hayvanlar, HAYTAP felsefesine uygun olarak duygusal ve zorluk yaşamış hayvanları koruma misyonu taşıyan bir çiftliğe yerleştiriliyorlar. Emekli olan hayvanlar tüketilmiyorlar”

Whatsapp Image 2023 12 26 At 21.24.25

Hayvanların adaptasyon süreçleri

Çiftliğe yeni katılan hayvanların uyum süreçlerinin zor olduğu ve çiftliğe yeni katılan hayvanların çiftlikte yer alan hayvanlar ile uyum sağlama sürecine kadar ayrı bir bölümde tuttuklarını ifade eden Ali Laçinbala, “Çiftliğe yeni gelen hayvanı kademeli olarak sürüyle uyumlu hale getiriyoruz. Sürü içindeki en güçlü hayvana, yani alfa hayvana, diğer hayvanlara zarar vermesini önlemek amacıyla çiftlik emekçilerimiz kontrol sağlıyor” dedi.

“Animals World ile işbirliği içerisindeyiz”

Mama üretim merkezi Hollanda’da olan Animals World ile işbirliği içerisinde olduklarını belirten HAYTAP Osmaniye il yöneticisi Ali Laçinbala, “Animals World tarafından Hollanda’dan gelen aracımızla hayvanların mama ihtiyaçlarını karşılıyoruz. HAYTAP ortak çalışma yaparak bize kazandırdı. HAYTAP sadece Türkiye içinde değil uluslararası çalışan bir kuruluş. Almanya, Kanada gibi ülkelerle de çalışma yapmaktayız” şeklinde konuştu.

I M G 1667

“Burada hayvanlara doğal ortam sunmaktayız”

Karşılıklı tecrübe ve bilime dayalı bir çalışma ile hayvanların ruhsal ve fiziksel açıdan rahatlamalarını sağladıklarını belirten Laçinbala, “Burada hayvanlara doğal ortam sunmaktayız. Bu ortam yaklaşık iki yüz dönümlük bir kuş cenneti avlusu kadar. Bu ormanlık ağaçların bulunduğu yer tamamen doğal bir ortam. Burada çalışan gönüllüler yıllarca hayvanlarla birlikte vakit geçirmiş kişiler. Hayvanların beden dillerinden ve ne istediklerinden çok iyi anlıyor. Hayvanların burada mutlu olduğunu düşünüyoruz. İki futbol sahası kadar büyüklüğündeki bu adacık arazide yeme ve barınma problemleri yok. Hayvanlar doğa ortamı hissettikleri için uyumları ve yaşam koşullarını ekstra zorlayan bir neden olmuyor” ifadelerini kullandı.

I M G 1718

Çocuklara havyan sevgisi aşılanıyor

Her hafta sonu insanların emekli hayvan çiftliğine gelip piknik yaptıklarını ve son yılda yani depreme kadar ki geçen sürede yirmi bine yakın ziyaret aldıklarını söyleyen Ali Laçinbala, “İnsanlar piknik yaptıktan sonra yürüyüş yaparak çiftliğimizi geziyorlar. Hem oradaki hayvanları görüyorlar. Hem de çocuklarını gezdiriyorlar. Ayrıca ATV araç ile çocuklara çiftlik içerisinde safari turu gibi turlar attırıyoruz. Bu şekilde çocuklara küçüklükten hayvan sevgisi aşılanıyor. Bu da HAYTAP projesinin bir bünyesinde planlanıyor. Hiçbir şekilde üstüne de tekrar bir insan bindirilmiyor. Yani böyle bir at binim sahası, bir binicilik kulübü de değiliz. Buradaki hayvanlar tamamen emekli” dedi.

I M G 1727

HAYTAP akademi bünyesinde çocuk yaş grubunun bir programı var

HAYTAP akademi bünyesinde çocuk yaş grubundaki kişiler için program yaptıklarını belirten Laçinbala, şu ifadeleri kullanarak sözlerini tamamladı:

“Çocuklara hayvanların gelişleri hakkında neden burada oldukları, neler yapmamız gerektiğiyle alakalı onların anlayabileceği tarzda bilgiler aktarıyoruz. Bu da yine HAYTAP akademi bünyesindeki çocuk yaş grubunun bir programı var. Bu program çerçevesinde yapılıyor.”

I M G 1747

Muhabir: Anıl Sarı