Enflasyon Düzeltmesine 2025’in Son Çeyreğinde de Ara

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nca hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeyle birlikte, 2025 hesap dönemine ait 4’üncü geçici vergi dönemi sonunda enflasyon düzeltmesi yapılmayacağı hükme bağlandı.

Araç Vergilerinde Yeni Dönem

Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 298’inci maddesi uyarınca, bilanço esasına göre kazançlarını tespit eden gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, belirli şartların oluşması halinde enflasyon düzeltmesi yapması zorunlu bulunuyordu. Ancak Bakanlık, daha önce aldığı kararla 2025 yılının birinci, ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde bu uygulamayı askıya almıştı.

Vergi Gelir İdaresi

Sürdürülebilirlik odaklı Atlas Green Week etkinliği başladı
Sürdürülebilirlik odaklı Atlas Green Week etkinliği başladı
İçeriği Görüntüle

Son yayımlanan tebliğle, 7566 sayılı Kanun kapsamında 2025 yılı gelir ve kazançlarına uygulanmak üzere getirilen 4’üncü geçici vergi döneminde de enflasyon düzeltmesi yapılmaması kesinleşti. Bu çerçevede, söz konusu döneme ilişkin verilecek geçici gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerine bilanço eklenmeyecek.

Vergi Uzlaşma Yurtet

Öte yandan, sürekli olarak işlenmiş altın ve gümüş alım-satımı ve imalatı faaliyetinde bulunan mükellefler için istisna devam ediyor. Bu kapsamdaki mükellefler, şartlara bakılmaksızın 2025 hesap döneminin 4’üncü geçici vergi dönemi dahil olmak üzere her geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi yapmayı sürdürecek.

Muhabir: Sude Nur Koç