Vahdettin Köşkü'nde gerçekleşen etkinlikte, Türkiye ve dünyanın farklı ülkelerinden gelen gençler ve sporcularla bir araya gelen Erdoğan, sigara karşıtı yeni düzenlemelerin sinyallerini verdi.

85 Bin Kişi Sigaraya Bağlı Hastalıklardan Hayatını Kaybediyor

Her yıl 85 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de sigaraya karşı yeni bir düzenlemenin gündemde olduğunu belirtti. Erdoğan, Birleşik Krallık'ta yürürlüğe giren ve 2009 yılı sonrasında doğan kişilerin sigara ve elektronik sigaraya ulaşmasını yasaklayan yasayı örnek göstererek, bu tür düzenlemelerin Türkiye'de de uygulanabileceğini söyledi.

"Birleşik Krallık ile İrtibat Kurarız"

Programda konuşan 15 yaşındaki İngiliz genç Edward Smith, Birleşik Krallık'ta yürürlüğe giren yasadan bahsederek, bu yasanın tütün temelli hastalıkları azaltabileceğini ifade etti. Smith'in konuşmasına yanıt veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ne zaman böyle bir yasal çalışmayı yaptıklarını öğrenebilirsek; gerekirse Birleşik Krallık ile irtibat kurarız" dedi.

Yasayı Adaptasyon Çalışmaları Başlayabilir

Osmaniye ve Çevresinde Elektrik Kesintisi: Trafo Arızası Nedeniyle Şehir Karanlığa Büründü Osmaniye ve Çevresinde Elektrik Kesintisi: Trafo Arızası Nedeniyle Şehir Karanlığa Büründü

Milletvekili Müşerref Pervin Tuba Durgut da konuyla ilgili olarak, "Bu yasayı adapte ederiz İnşallah efendim. 2009'dan sonra doğan çocuklar artık sigarayı ya da herhangi bir tütün ürününü alamayacak. Çocukları korumak adına çok güzel bir kanun, biz bu konuyu çalışalım Sayın Cumhurbaşkanım," dedi. Erdoğan ise bu teklife, "Çalışalım," şeklinde yanıt verdi.

Nargileyle Mücadele Sürüyor

Nargile kullanımına da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, nargilenin gençler arasında popüler olduğuna dikkat çekti. "Çok çok popüler ve nargile içme olayında, bize de Mısır'dan geçme ve şu anda biz de birçok yerlerde buna yasağı getirdik. Aldatıcı bir hali var. Biliyorsunuz meyveli nargile diyorlar, o şekilde aldatıyorlar. Bunların hepsi maalesef gençlerimizi zehirliyor," dedi. Erdoğan, kıraathanelerde nargile içmenin yaygınlaştığını ancak bu konuda mücadelelerinin sürdüğünü ve olumlu sonuçlar alacaklarına inandığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu açıklamaları, Türkiye'de tütün ve tütün ürünleriyle mücadelede yeni bir dönemin başlayabileceğinin işaretlerini veriyor. Kamuoyunun ve sağlık otoritelerinin, Erdoğan'ın bu konudaki adımlarını yakından takip etmesi bekleniyor.

Editör: Resul Özdil