Uzman çocuk psikologu Sam Goldstein, çocukların hayatın iniş ve çıkışlarını tecrübe etmelerinin, özgüven kazanmalarının ve başarı ve başarısızlıkla başa çıkmalarının önemli bir parçası olduğunu belirtiyor.

Dr. Goldstein, çocukları mükemmel bir çevrede korumanın, onları hayatın gerçekleriyle tanıştırmamanın uzun vadede zararlı olabileceğini savunuyor. Bu nedenle çocuklara hayatın zorluklarıyla başa çıkma yetisi kazandırmak önemlidir.

İşte çocukların hayal kırıklığına karşı güçlenmelerine yardımcı olacak beş tipik durum ve buna nasıl destek sağlanabileceği:

  1. Hayat bazen şanssızlık getirebilir: Çocuklara, hayatta her zaman planların işlemeyebileceğini, ancak bu durumdan ders çıkarmanın önemli olduğunu anlatmak.

  2. Önemli gördüğü biri tarafından yüz üstü bırakıldı: Çocukları, duygusal deneyimlerini ifade etmeye teşvik etmek ve bu duygularıyla başa çıkma yollarını keşfetmelerine yardımcı olmak.Çocukların Hayal Kırıklığına Karşı Güçlenme Yolları (2)

  3. Yeterince çabalamadı ve bu belli oluyor: Çocuklara, hatalardan öğrenmenin önemini vurgulamak ve kendi çabalarının değerini anlamalarına yardımcı olmak.

  4. Elinden geleni yaptı ama yine de başarılı olamadı: Çocuklara, kazanan olmanın her şey olmadığını anlatmak ve hayatta her zaman başarı garantisi olmadığını kabullenmelerine yardımcı olmak.

  5. Kendini hayal kırıklığına uğrattı: Çocuklara, hataların insan olmanın bir parçası olduğunu ve önemli olanın bu hatalardan öğrenmek olduğunu göstermek.Çocukların Hayal Kırıklığına Karşı Güçlenme Yolları (1)-1

Dr. Goldstein, çocuklara hayatın gerçekleriyle yüzleşmeyi öğretmenin, onların esnek dayanıklılık (rezilyans) kazanmalarına yardımcı olduğunu vurguluyor. Esnek dayanıklılık, çocukların hayatın zorluklarıyla başa çıkma ve olumlu bir şekilde gelişme yeteneğini ifade eder.

Editör: Mehmet Çardak