CHP Adana Milletvekili ve Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, "Anavarza Kalıntıları ve Yapılan Çalışmalar" ile ilgili iddiaları Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gündemine getirdi.

Sümer, Adana'nın kültür ve turizm merkezi olmasının önündeki tek engelin Saray İktidarı olduğunu belirtti.

Anavarza'da Bulunan Hazine İddialarının Gerçekliği

Orhan Sümer, Adana'nın Kozan ilçesine 28 km uzaklıkta bulunan ve M.Ö. 1. yüzyılda Romalılar tarafından ele geçirilen Ceyhan havzasının idaresinin Tarkondimotos'a bırakıldığı Anavarza Antik Kenti hakkında bilgi verdi. Roma döneminde güçlenen ve M.S. 2. yüzyıl sonlarında Tarsus ile liderlik için rekabet eden Anavarza'nın, yapılan çalışmalar sonucunda izinsiz kazılara ve define arayışlarına sahne olduğunu ifade etti. Ayrıca, kamuya açıklanmayan bir küp dolusu hazine bulunduğu yönünde söylentiler olduğunu ve Kültür Bakanlığı'ndan cevap beklediklerini belirtti.

Anavarza'nın Tanıtımı Yapılmıyor

Sümer, Anavarza'da bulunan ve aralarında 1500 metre uzunluğunda 20 burçlu sur duvarı, sütunlu yol, hamam, kilise, tiyatro, amfiteatr, stadyum, su yolları, kaya mezarları ve M.S. 3. yüzyıla ait Thetys mozaiğinin de bulunduğu önemli kalıntıların yeterince tanıtılmadığını söyledi. Efes Antik Kenti'nin her yıl milyonlarca turisti çekmesine rağmen Anavarza'nın tanınmadığını belirten Sümer, UNESCO Dünya Geçici Listesi'nde yer alan Anavarza'nın tanıtımı için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini vurguladı.

Adana Kültür Şehri Haline Dönüşmeli

Orhan Sümer, Adana'nın Türkiye'nin en bilinen ve en çok ziyaret edilen şehirlerinden biri olduğunu ancak son zamanlarda ekonomik kriz, işsizlik, yoksulluk, göç ve mülteci sorunlarıyla anıldığını belirtti. Anavarza ve Mavi Kelebekler Vadisi gibi turizm potansiyeli yüksek değerlere sahip olduğunu ifade eden Sümer, Adana'nın hak ettiği yatırımları alması gerektiğini ve şehirlere yönelik cezalandırma anlayışının son bulması gerektiğini vurguladı.

Orhan Sümer Fotoğraf (1)

Editör: Ertuğrul Salih Çimen