Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (BUFSAD) işbirliğiyle gerçekleştirilen festivalde, görme engelli vatandaşlar için özel bir etkinlik düzenlendi.
UNESCO ve Cumhurbaşkanlığı tarafından "Âşık Veysel Yılı" ilan edilen 2023'te, festival kapsamında 'Veysel Gider Adı kalır' adlı Âşık Veysel Fotoğraf Sergisi düzenlendi. Ünlü fotoğrafçılar Ara Güler, Fikret Otyam, İsa Çelik, Ergun Çağatay, Ozan Sağdıç ve Mustafa Türkyılmaz'ın objektifine yansıyan Aşık Veysel'in portre ve yaşamından kesitler, festival ziyaretçileriyle buluştu.
Ancak, festivalin en dikkat çekici yanlarından biri, Aşık Veysel Fotoğraf Sergisi'nde görme engelli vatandaşlara özel düzenlenen etkinlik oldu. Aşık Veysel’in torunu Nazender Süzer Gökçe ve eşi Gürsel Gökçe tarafından Braille alfabesiyle hazırlanan özel kitap sayesinde, görme engelli ziyaretçiler hem sergide yer alan fotoğrafları hem de Aşık Veysel’in yaşamı hakkında bilgi sahibi olma şansı buldular.
Görme engelli ziyaretçiler, özel kitap sayesinde dokunarak fotoğrafların detaylarını hissedebilirken, Aşık Veysel'in hayatına dair bilgileri Braille alfabesiyle okuyarak öğrendiler. Altınokta Körler Derneği Bursa Şube Başkanı Tayfun Turgut, bu özel etkinliği değerlendirerek, "Görsele dayanan bu serginin görme engellilerin de anlaması için kabartma yazısıyla kitapçık haline getirilmesi bizim için çok değerli. Projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.
Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali, sadece görsel zenginlik sunmakla kalmayıp, bu tarz etkinliklerle toplumun farklı kesimlerini bir araya getirerek etkileşimi artırma yolunda önemli adımlar atmaya devam ediyor.





