Hatay’ı Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile entegre edecek Dörtyol-Hassa Otoyol ve Demiryolu Projesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) onayı aldı. Projenin merkezinde yer alan Amanos Tüneli, hem karayolu hem de demiryolu bağlantılarıyla bölge ulaşımına yeni bir soluk getirecek.

Projede toplam 3 tüp tünel bulunacak: 20 km’lik tek tüp demiryolu, 2 adet 20 km’lik çift tüp karayolu tüneli.


Ulaşım Süreleri Kısalacak, Lojistik Maliyetler Düşecek

Onaylanan ÇED raporuna göre, 25 kilometrelik güzergâhta üç ayrı tünel inşa edilecek. Proje tamamlandığında, İskenderun Körfezi ile Güneydoğu Anadolu arasındaki lojistik ve ulaşım altyapısı güçlenecek. Bu da hem ulaşım sürelerini kısaltacak hem de ekonomik kalkınmayı hızlandıracak.


Projenin Katkıları:

  • Kırıkhan – İskenderun – Dörtyol: 77,3 km → 62 km

  • Nurdağı – Osmaniye – Dörtyol: 121 km → 100,4 km

  • Dörtyol – Kırıkhan – Hassa: 78,8 km → 25,4 km

  • Payas – Fevzipaşa: 84 km → 54,4 km

Bu yeni bağlantılar sayesinde Hatay, lojistik üs olma yolunda önemli bir adım atmış olacak.

Osmaniye Dahil 5 İl Sağanak Etkisinde
Osmaniye Dahil 5 İl Sağanak Etkisinde
İçeriği Görüntüle

Bölgesel Kalkınmanın Lokomotifi Olacak

Proje ile birlikte özellikle deprem sonrası yeniden yapılanma süreci hız kazanacak, sanayi, ticaret ve liman faaliyetleri daha etkin hale gelecek. Hatay'ın kalkınmasında stratejik rol oynayacak olan demiryolu hattı, bölgenin ekonomik ve sosyal yapısına büyük katkı sağlayacak.

Ulaştırma altyapısının modernize edilmesi, sadece Hatay için değil, tüm bölge için sürdürülebilir kalkınmanın temeli olacak.

Muhabir: Resul Özdil