Çetin, "Altın kadar değerli olan endemik bitkilerimize sahip çıkmamız durumunda cari açığımızı kapatır, hatta cari fazlalık verebiliriz." dedi.

Emeklilere Müjde: Cumhurbaşkanı Tarafından 15 Bin 600 TL Ek Ödeme! Emeklilere Müjde: Cumhurbaşkanı Tarafından 15 Bin 600 TL Ek Ödeme!

Ülkede yaklaşık 11 bin bitki çeşidinin bulunduğunu ve bunların yaklaşık yüzde 50'sinin sadece Anadolu'da yetiştiğini belirten Çetin, Akdeniz ve Ege bölgelerinin bu çeşitliliğin başını çektiğini vurguladı. Endemik bitkilerin kozmetik, ilaç ve gıda takviyeleri gibi birçok alanda kullanıldığını ifade eden Çetin, bu bitkilerin yerinde değerlendirilmesi durumunda Türkiye'nin dünya pazarında rekabet avantajı elde edebileceğini belirtti.

Acvit Kozmetik Ceo'su İsmail Çetin Endemik Bitkiler Üzerinden Cari Açığı Kapatmak Mümkün (2)Çetin, ülkenin şu anda bu değerli bitkilerin hammadde olarak dışarıdan alınması durumunu yaşadığını ve bu bitkilerin ülkede işlenerek dünya pazarına sunulması gerektiğini dile getirdi. Akdeniz ve Ege bölgelerinde kurulacak fabrikalarla bu durumun tersine döndürülebileceğine işaret eden Çetin, Türkiye'nin dünya kozmetik pazarından daha büyük bir pay alabileceğini vurguladı.

Özellikle uzakdoğu ülkelerinde Panax bitkisinin ve Reishi Mantarı gibi bitkilerin millileştirildiğine dikkat çeken Çetin, Türkiye'nin binlerce kaliteli endemik bitkiye sahip olduğunu ve bu bitkilerin altın kadar değerli olduğunu belirtti. Bu endemik bitkilere sahip çıkılması durumunda Türkiye'nin cari açığını dengeleyebileceğini hatta cari fazlalık verebileceğini ifade etti. 

Editör: Resul Özdil