Türkiye Satranç Federasyonu tarafından yapılan açıklamada, Gürel’in turnuvanın 7. turunda Gukesh’i yenerek son dünya şampiyonu unvanına sahip bir sporcuyu mağlup eden ilk Türk satranççı olduğu ifade edildi.
Turnuvada Türkiye’yi temsil eden bir diğer sporcu Yağız Kaan Erdoğmuş, 2021 Dünya Hızlı Satranç Şampiyonu Büyükusta Nodirbek Abdussattarov ile 8 saat 22 dakika ve 190 hamle süren unutulmaz bir mücadele sonrası berabere kaldı. Dünya satrancının bir numarası Magnus Carlsen, Erdoğmuş hakkında:
"O yaşta neredeyse eşi benzeri görülmemiş bir seviyede. Genç oyuncular arasında beni en çok etkileyen kesinlikle o oldu" ifadelerini kullandı.
Turnuvada ilk iki sırayı alan sporcular, 2026 Adaylar Turnuvası’nda dünya şampiyonunun rakibini belirleme hakkı kazanacak.
Gençlik ve Spor Bakanı’ndan Tebrik
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Ediz Gürel’i şu sözlerle tebrik etti:
"Özbekistan'ın Semerkant kentinde devam eden FIDE Grand Swiss Turnuvası'nın 7. turunda, dünya satranç şampiyonu Hint büyükusta Dommaraju Gukesh'i mağlup ederek tarihi bir başarıya imza atan büyükusta Ediz Gürel'i yürekten kutluyorum. Ülkemizi gururlandıran Ediz Gürel'e ve bu önemli başarısında emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Milli sporcumuzun başarılarının devamını diliyorum."
Ediz Gürel Kimdir?
Ediz Gürel, 7 yaşında anaokulu öğretmeninin yönlendirmesiyle satranç sporuna başladı. Küçük yaşta gösterdiği yetenekle dikkatleri üzerine çeken Gürel, Türkiye’nin en tanınan satranç oyuncularından biri oldu.
-
Doğum: 5 Aralık 2008, Bursa
-
Eğitim: Emine Örnek Fen Lisesi
-
Önemli Başarılar:
-
2019: Avrupa Okullar Şampiyonası üçüncülüğü, Usta Adayı (CM) unvanı
-
2024: Prag Uluslararası Satranç Festivali Challengers turnuvası şampiyonluğu, Büyükusta (GM) unvanı
-
-
2025 Dünya Sıralaması: 98. basamak
Ediz Gürel, Türkiye’nin en genç büyükustası olarak satrançta adını uluslararası arenada da duyurdu.





