Düziçi ilçe tarım ve orman müdürü Fevzi Soner Çerçi, çiftçilerin zeytinyağının kalitesini ve verimini artırmak için önemli açıklamalarda bulundu.

Tarım ve orman müdürü Fevzi Soner Çerçi yaptığı açıklamada, Zeytinyağının kalitesini etkileyen birçok faktör olmakla birlikte bunlardan en önemlisi zeytinin hasattan sonrası bulunduğu koşullardır.

Zeytin hasadı yapmadan önce fabrikayla iletişime geçilmesi gerektiğini belirten Çerçi, fabrikalarda oluşan yoğunluk nedeniyle zeytinyağı çıkarım işlemlerinin uzadığını, bunun sonuca bağlı olarak yağın veriminde ve kalitesinin düşebileceğini ifade etti.

Hasat edildikten sonra sıcaklık, basınç gibi zeytine zarar verecek taşıma yöntemlerinin kullanılmaması gerekir. Zeytin zarar görürse asitlik oranı artıp zeytinyağının kalitesi düşebilir.

Zeytin hasat edildikten sonra en geç 24 saat içerisinde yağı çıkarılmalıdır. Düziçi Zeytin 'in mümkün olan en kısa sürede yağının çıkarılması, oksidasyonun oluşmaması ve zeytinin ezilmesinden kaynaklı küf oluşumunun engellenmesi, yağın tadının, kokusunun ve içerisindeki yararlı bileşenlerin korunması açısından önemlidir.

Bu nedenle hasat edilen zeytinler çuvallar yerine hava alabilen kasalarda toplanmalı ve mümkün olan en kısa sürede zeytinyağına veya salamuraya işlenmelidir.


Düziçi Kaymakamı Turgay İlhan ve ilçe tarım müdürlüğünün zeytinyağı fabrikalarına yaptığı ziyarette, fabrikaların önünde uzun kuyruklar oluştuğu görüldü.

Konuyla ilgili olarak fabrika sahiplerinin 24 saat esasıyla çalıştıklarını fakat yoğunluğu önleyemediklerini, bu yoğunluğu önlemek için zeytin toplamadan önce fabrikalarla iletişim halinde olunması gerektiği belirtildi.

Tarım ve Orman Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Fevzi Soner Çerçi, zeytin üreticilerinin ürünlerini hasat etmeden önce mutlaka zeytinyağı fabrikaları ile iletişime geçerek randevu almaları ve fabrikalarda bekleme ve yığılmaya meydan vermeyecek şekilde hasat işlemlerini planlamalarının hayati önem arz ettiğini belirtti.

Bu kurallara uyulmaması durumunda hem hasat edilen zeytinlerin bozularak boşa gideceğini hem de elde edilecek zeytinyağlarının kalitesinin daha düşük olacağını bildirmiştir.
Bu durumda çiftçilerimizin zeytinyağlarının daha düşük fiyatlarla alıcı bulacağını bu durumun da hem çiftçimizin ekonomisine hem de ilçe ve ülke ekonomisine zarar vereceğini söyledi. Haber: Ersin Şimşek