Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde, yerli ve millî ayçiçeği tohumlarının bölgenin iklim ve toprak şartlarındaki performansını belirlemek amacıyla kurulan demonstrasyon alanında hasat programı gerçekleştirildi.
Düziçi İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışma kapsamında, farklı ayçiçeği tohumu çeşitleri aynı tarla şartlarında yetiştirildi. Hasat sonrasında elde edilecek sonuçlarla tohumların verim, rekolte, gelişim ve bölgeye uyum durumlarının karşılaştırılması hedefleniyor.
Program hakkında bilgi veren Düziçi İlçe Tarım ve Orman Müdürü Özcan Demirtaş, çalışmanın temel amacının çiftçilere bölge şartlarına uygun, verimli ve ekonomik tohum çeşitlerini göstermek olduğunu söyledi.
Dört yerli ve millî çeşit ekildi
Demirtaş, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen dört farklı yerli ve millî ayçiçeği tohumu çeşidinin Düziçi’nde denemeye alındığını belirtti.
Yerli tohumların bölgedeki gelişimini ve verim potansiyelini görebilmek amacıyla demonstrasyon tarlası oluşturduklarını anlatan Demirtaş, şu ifadeleri kullandı:
“Bugün demonstrasyon hasat programımızı gerçekleştiriyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığımıza bağlı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen dört çeşit yerli ve millî ayçiçeği tohumunun bölgemizin yetiştirme şartlarına uygunluğunu denemek amacıyla bir demonstrasyon tarlası kurduk.”
Ticari hibrit çeşitlerle karşılaştırılacak
Demonstrasyon çalışmasında yalnızca yerli ve millî tohumlara yer verilmediğini belirten Demirtaş, çiftçilerin bölgede yaygın olarak kullandığı ticari hibrit tohum çeşitlerinin de aynı alanda ekildiğini söyledi.
Dört yerli ve millî çeşidin yanında iki farklı Pioneer çeşidi ile bir LG ayçiçeği çeşidinin deneme alanında yetiştirildiğini aktaran Demirtaş, farklı tohumların aynı şartlar altında karşılaştırılacağını ifade etti.
Demirtaş, yaklaşık 30 dönümlük alanda oluşturulan deneme parselleri hakkında şunları söyledi:
“Dört çeşit yerli ve millî tohumumuzun yanında, çiftçilerimizin kullandığı hibrit tohumlardan iki Pioneer ve bir LG çeşidini de deneme alanında ektik. Çeşitlerin ekimleri, yaklaşık 30 dönümlük alanda oluşturulan parsellerde gerçekleştirildi.”
Verim ve bölgeye uyum ölçülecek
Hasat sonrasında her tohum çeşidinden elde edilen ürün miktarı ayrı ayrı değerlendirilecek. Yapılacak ölçümlerle çeşitlerin dönüm başına verimi, rekolte durumu ve Düziçi’nin yetiştirme şartlarına uygunluğu ortaya konulacak.
Çalışmanın sonuçlarının çiftçiler için yol gösterici olacağını belirten Demirtaş, üreticilerin tohum tercihi yaparken yalnızca alışkanlıklarına göre değil, sahada elde edilen verilere göre hareket etmesini amaçladıklarını kaydetti.
Demirtaş, şöyle devam etti:
“Amacımız, bu tohumların bölgemizin yetişme şartlarına uygunluğunu, verimini ve rekolte durumunu ölçmek. Hasattan elde edeceğimiz sonuçları karşılaştırarak hangi çeşitlerin bölgemizde daha iyi performans gösterdiğini belirleyeceğiz.”
Yerli tohumla maliyetin düşürülmesi hedefleniyor
Yerli ve millî ayçiçeği tohumu kullanımının yaygınlaştırılmasının üretim maliyetlerine de olumlu katkı sağlayabileceğini ifade eden Demirtaş, ithal veya yüksek maliyetli tohumlara alternatif oluşturulmasının önemine dikkat çekti.
Demonstrasyon sonucunda başarılı bulunan yerli çeşitlerin üreticilere önerilebileceğini belirten Demirtaş, çiftçilerin daha uygun maliyetle üretim yapmasına katkı sunmayı hedeflediklerini dile getirdi.
“Elde edeceğimiz sonuçlara göre çiftçilerimize yerli ve millî ayçiçeği tohumu kullanımını önereceğiz. Böylece üreticilerimizin hem sertifikalı tohum desteğinden faydalanmasını hem de daha düşük tohum maliyetiyle üretim yapmasını sağlamayı umut ediyoruz.”
Demonstrasyon tarlasında gerçekleştirilen hasadın ardından çeşitlerden elde edilen sonuçların değerlendirilmesi bekleniyor. Verim ve uyum bakımından öne çıkan yerli ve millî ayçiçeği çeşitleriyle ilgili bilgilerin üreticilere aktarılması amaçlanıyor.
Düziçi İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün çalışmasıyla, çiftçilerin doğru tohum çeşidine yönlendirilmesi, ayçiçeği üretiminin yaygınlaştırılması, girdi maliyetlerinin azaltılması ve yerli tohum kullanımının artırılması hedefleniyor.




