Türkiye’de yargı sistemine yönelik kapsamlı düzenlemeleri içeren 12. Yargı Paketi, kamuoyunda merakla takip edilmeye devam ediyor. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Meclis’e sunulması beklenen paket, özellikle yargı süreçlerinin hızlandırılması ve personel yapısının güçlendirilmesine odaklanıyor.


Adalet Bakanlığı

Meclis’e Ne Zaman Gelecek?

Adalet Bakanlığı yetkililerinden yapılan açıklamalara göre 12. Yargı Paketi’nin kısa süre içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulması planlanıyor.

Yetkililer, paketin yasalaşma sürecinin ardından yargı sisteminde önemli değişikliklerin hayata geçirileceğini belirtiyor.


TBMM-1Yargıda Hız ve Reform Hedefi

Yeni düzenlemenin temel amacı, yargılamaların daha hızlı ve etkin şekilde yürütülmesi olarak öne çıkıyor.

Adalet Bakanlığı kaynakları, Türkiye’de yaklaşık 12,5 milyon dosyanın yargı sürecinde bulunduğunu belirterek bu yoğunluğun sistem üzerinde ciddi bir yük oluşturduğunu ifade ediyor.


Mahkeme-2Arabuluculuk ve Uzlaşma Genişliyor

Paket kapsamında en dikkat çeken başlıklardan biri de arabuluculuk ve uzlaştırma sisteminin genişletilmesi olacak.

Vatandaşların mahkemeye gitmeden çözüm bulabilmesi için yeni mekanizmaların devreye alınması planlanıyor.

Osmaniye'de selden etkilenen alanlarda temizlik ve hasar tespit sürüyor
Osmaniye'de selden etkilenen alanlarda temizlik ve hasar tespit sürüyor
İçeriği Görüntüle

Bosanma Sureci Oncesi Bilinmesi GerekenlerBoşanma Davalarında Yeni Model

  1. Yargı Paketi’nde çekişmeli boşanma davalarına yönelik önemli bir değişiklik de gündemde.

Buna göre uzun süren boşanma davalarının azaltılması ve arabuluculuk sisteminin daha etkin kullanılması hedefleniyor.


Boşanma 2Çocuk Suçlarında Yeni Düzenleme

Paketin en çok tartışılan başlıklarından biri ise çocukların karıştığı suçlara ilişkin düzenlemeler oldu.

Çocukların suç örgütleri tarafından kullanılmasının önlenmesi için cezai yaptırımların artırılması planlanırken, bazı ağır suçlarda çocuklara yönelik cezaların yeniden değerlendirilmesi gündeme geliyor.

Ayrıca suça sürüklenen çocuklar için cezaevi sürecinde AMATEM tedavisi gibi rehabilitasyon uygulamalarının başlatılması da değerlendiriliyor.


Hakim Rüşvet (1)-1Hakim ve Savcı Kadroları Güçlenecek

Yeni pakette yargı personelinin özlük haklarının iyileştirilmesi ve hakim-savcı kadrolarının güçlendirilmesi de yer alıyor.

Amaç, yargı sisteminde iş yükünü azaltmak ve karar süreçlerini hızlandırmak olarak ifade ediliyor.


Hakim Rüşvet (4)

Af ve İnfaz Düzenlemesi Var mı?

Kamuoyunda sıkça gündeme gelen “genel af” ve “infaz indirimi” iddialarıyla ilgili resmi açıklamalarda net bir bilgi yer almıyor. Yetkililer, paketin ana hedefinin ceza indirimi değil, yargı sisteminin hızlandırılması olduğunu vurguluyor.


Osmaniye’de Yakından Takip Ediliyor

Osmaniye’de de hukuk çevreleri ve vatandaşlar, 12. Yargı Paketi’nin getireceği olası değişiklikleri yakından takip ediyor. Özellikle dava süreçlerinin kısalması ve adalet sisteminin hızlanması beklentisi öne çıkıyor.

Muhabir: Resul Özdil