Trabzon’da yaklaşan Kurban Bayramı öncesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, kurban etinin sağlıklı tüketimi ve saklanmasına ilişkin önemli önerilerde bulundu.
Doç. Dr. Çin, özellikle bayramda sofralarda sıkça tüketilen kavurmanın sağlık açısından riskler taşıyabileceğine dikkat çekerek, etin 12-24 saat buzdolabında dinlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Kurban etinin kavurması yapılacaksa doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz kullanılarak pişirilmesinin yeterli olduğunu belirtti.
Ayrıca etin yanında sebze ağırlıklı besinlerin tercih edilmesi, brokoli, karnabahar, salatalık, domatesle hazırlanan çoban veya mevsim salatası tüketilmesi sindirimi kolaylaştıracağını vurguladı. Limonlu salatanın demir emilimini artırdığına da dikkat çekti.
Etin yüksek ateşte, mangalda yakılarak pişirilmesinin kanserojen bileşiklere yol açabileceğini belirten Çin, yanmış etlerin tüketilmemesi gerektiğini, tereyağı ve kuyruk yağı gibi hayvansal yağların eklenmemesi gerektiğini söyledi. Sakatat tüketirken de dikkatli olunması gerektiğini, karaciğerin sağlıklı görünümde olması gerektiğini ifade etti.
Etin saklanması konusunda da uyarılar yapan Doç. Dr. Çin, etin “ölüm katılığı” sonrası küçük parçalar halinde tek kullanımlık porsiyonlarda buzlukta muhafaza edilmesi gerektiğini, saklama süresinin maksimum 6 ay olması gerektiğini belirtti.
Etin dolaptan çıkarılıp doğrudan sıcak suya konulmaması, mikrodalga ya da buzdolabında çözündürülmesinin daha sağlıklı olduğunu vurguladı.
Uzman, besin değerinin korunması ve mikrobiyolojik üremenin önlenmesi için etin doğru çözündürülmesi ve saklanmasının önemini bir kez daha hatırlattı.