Düziçi Ziraat Odası Başkanı Ünal Köksal, ilçede başlayan ayçiçeği hasat dönemini değerlendirerek üreticilerin bu yıl elde edilen verimden genel olarak memnun olduğunu söyledi.
Ayçiçeği üretiminde bazı tarlalarda ortalamanın üzerinde verim elde edildiğini belirten Köksal, ürün bakımını zamanında yapan çiftçilerin daha başarılı sonuçlara ulaştığını ifade etti.
“Bu yıl ayçiçeği de buğday da iyiydi”
Düziçi’nde tarımsal üretim açısından olumlu bir sezon yaşandığını dile getiren Ünal Köksal, buğday hasadının ardından ayçiçeğinde de sevindirici sonuçlar alındığını söyledi.
Köksal, şöyle konuştu:
“Bu yıl ayçiçekleri gerçekten iyiydi. Buğday da çok iyiydi, Allah’a şükür verimlerimiz oldukça iyi gerçekleşti. Ayçiçeğinde de üretim masrafları diğer bazı ürünlere göre daha düşük kalıyor.”
Tarladan tarlaya verim değişiyor
Ayçiçeğinde verim oranlarının tarlanın durumu ve uygulanan bakım çalışmalarına göre değiştiğine dikkat çeken Köksal, bazı alanlarda normalin üzerinde, bazı alanlarda ise beklenen seviyenin altında ürün alındığını belirtti.
“Verim bakımından normalin üzerinde olan yerlerimiz de var, normalin altında kalan yerlerimiz de var. Bu durum çiftçimizin ürününe nasıl baktığıyla yakından ilgili.”
Zamanında gübreleme ve sulama verimi artırıyor
Ayçiçeği üretiminde doğru zamanda yapılan tarımsal uygulamaların önem taşıdığını vurgulayan Köksal; gübreleme, bakım ve ihtiyaç duyulan alanlarda sulamanın verim üzerinde doğrudan etkili olduğunu ifade etti.
“Çiftçilerimiz ürünlerine iyi bakmışsa, gübresini zamanında atmışsa ve gerektiğinde sulama yapmışsa çok güzel bir verim alıyoruz. Bu yıl elde edilen sonuçlardan memnunuz.”
Üreticiler hasattan umutlu
Ayçiçeğinde hasat sürecinin başlamasıyla birlikte üreticiler, aylar süren emeklerinin karşılığını almaya başladı. Düziçi’nin farklı bölgelerinde gerçekleştirilecek hasadın ardından genel verim tablosunun daha net ortaya çıkması bekleniyor.
Ünal Köksal’ın değerlendirmesine göre, tarımsal bakım işlemlerini zamanında yapan üreticilerin tarlalarında verim oranları yükselirken, bakım ve sulama şartlarına bağlı olarak tarlalar arasında farklılıklar görülebiliyor.
Düziçi’nde ayçiçeği hasadının önümüzdeki günlerde de devam etmesi beklenirken üreticiler, yüksek verimin kazanca yansımasını umut ediyor.



