Avrupa’ya seyahat planı yapan vatandaşların Schengen vizesi başvurularında yaşadığı randevu sorunu büyüyor. Yaz sezonu ve Kurban Bayramı öncesi artan yoğunluk nedeniyle birçok kişi aylar sonrasına bile randevu bulmakta zorlanırken, sistemde karaborsa iddiaları gündeme geldi.

Randevular Aylar Sonrasına Kaldı

Schengen vizesi almak isteyen vatandaşlar, resmi başvuru sistemlerinde uzun süredir “uygun tarih bulunamadı” uyarısıyla karşılaşıyor. Sektör temsilcilerine göre bazı ülkelerde bekleme süresi 6 ila 8 aya kadar uzamış durumda.

Antalya sahillerinde Kurban Bayramı'nın ilk gününde yoğunluk yaşanıyor
Antalya sahillerinde Kurban Bayramı'nın ilk gününde yoğunluk yaşanıyor
İçeriği Görüntüle

Özellikle yaz tatili ve bayram dönemlerinde Avrupa’ya seyahat planlayan vatandaşların başvuru yoğunluğu sistemi daha da kilitliyor.

“VIP Randevu” İddiaları

Sosyal medya ve çeşitli dijital platformlarda “garantili vize” ve “VIP randevu” adı altında yürütülen faaliyetlerin arttığı belirtiliyor.

İddialara göre normal şartlarda 90 ila 100 euro seviyesinde olan başvuru maliyetleri, aracı kişiler üzerinden 300 eurodan başlayıp 1.000 euroya kadar çıkabiliyor.

Bazı vatandaşların ise sahte danışmanlık firmaları nedeniyle mağdur olduğu ve ödeme yapmalarına rağmen randevu alamadığı öne sürülüyor.

Bot Yazılımlar Gündemde

Sektörde yaşanan krizin en önemli nedenlerinden birinin otomasyon yazılımları olduğu iddia ediliyor.

Uzmanlara göre bazı sistemler, boşalan randevuları saniyeler içinde tespit ederek otomatik şekilde kapatıyor. Bu nedenle bireysel başvuru yapan kullanıcılar sistemde uygun tarih bulmakta zorlanıyor.

TÜRSAB’tan Başvuru

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), yaşanan sorunlarla ilgili bazı aracı kuruluşlar hakkında Rekabet Kurumu’na başvuruda bulundu.

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, kayıt dışı yöntemlerle randevu kontenjanlarının kullanıldığını belirterek hukuki sürecin takip edileceğini açıkladı.

Konsolosluklarda Yeni Kontroller

Sektör temsilcileri, bazı konsoloslukların grup rezervasyonları ve isim doğrulama süreçlerinde ek kontroller uygulamaya başladığını da öne sürdü.

Bu durumun, evrakları eksiksiz olan bazı başvuruların dahi ret almasına neden olabildiği ifade ediliyor.

Muhabir: Öznur Atayeter