Osmaniye’de akademik kariyer hedefleyen adaylar, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen 2026 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nda (ALES/2) ter döktü. Türkiye genelinde olduğu gibi Osmaniye’de de sabahın erken saatlerinden itibaren sınav merkezlerinin önünde yoğunluk yaşandı. Adaylar, yüksek lisans, doktora ve akademik personel kadrolarına başvuru süreçlerinde büyük önem taşıyan sınavda başarılı olabilmek için bilgi ve birikimlerini ortaya koydu.

Sınav Ösym

ÖSYM tarafından organize edilen 2026-ALES/2, Türkiye genelinde 81 ilde ve 92 sınav merkezinde eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Toplam 395 bina ve 5 bin 895 salonda yapılan sınava 152 bin 449 aday başvuruda bulundu. Osmaniye’de de belirlenen sınav merkezlerinde gerekli güvenlik ve organizasyon tedbirleri alınırken, adayların sınav sürecini sorunsuz şekilde tamamlamaları için yoğun çaba gösterildi.

Sınav (2)-1

Saat 10.15’te başlayan sınav öncesinde adaylar erken saatlerde sınav binalarına giriş yaptı. ÖSYM kuralları gereği saat 10.00’dan sonra sınav binalarına girişe izin verilmezken, son dakikaya kalan bazı adayların sınav merkezlerine yetişebilmek için büyük çaba sarf ettiği görüldü. Görevliler tarafından kimlik ve belge kontrolleri titizlikle gerçekleştirilirken, sınav salonlarına girişlerde güvenlik prosedürleri eksiksiz uygulandı.

Sınav-1

Akademik kariyer planlayan adaylar için büyük önem taşıyan sınavda sayısal ve sözel olmak üzere iki ayrı test uygulandı. Her testte 50 soru yöneltilirken, adaylara toplam 150 dakika süre verildi. Sınav saat 12.45’te sona erdi. Osmaniye’de sınava katılan adaylar, özellikle sayısal bölümde zaman yönetiminin belirleyici olduğunu ifade ederken, bazı adaylar ise sözel soruların dikkat ve yorum gücü gerektirdiğini belirtti.

Sınav (10)Sınav günü yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçebilmek amacıyla Türkiye genelinde olduğu gibi Osmaniye’de de nüfus müdürlükleri açık tutuldu. Kimlik kartını kaybeden, nüfus cüzdanı bulunmayan veya kimlik bilgilerinde eksiklik olan adaylar için geçici kimlik belgesi düzenlenerek sınava giriş imkânı sağlandı. Bu uygulama sayesinde birçok aday son anda yaşanabilecek sorunları aşarak sınava katılabildi.

Sınav (11)

ALES sonuçları, akademik dünyaya adım atmak isteyen adaylar açısından büyük önem taşıyor. Sınav puanları, yüksek lisans ve doktora programlarına başvurularda temel kriterlerden biri olarak değerlendirilirken, üniversitelerde araştırma görevlisi, öğretim görevlisi ve diğer akademik kadrolara yapılacak başvurularda da kullanılıyor. Ayrıca yurt dışına lisansüstü eğitim amacıyla gönderilecek adayların belirlenmesinde ve teknik öğretmenler için uygulanan mühendislik tamamlama programlarında da ALES puanı önemli rol oynuyor.

Sınav (3)ÖSYM takvimine göre 2026-ALES/2 sonuçları 21 Ağustos tarihinde açıklanacak. Sonuçların ilan edilmesinin ardından adaylar puanlarını ÖSYM’nin resmi sistemi üzerinden öğrenebilecek. Açıklanacak puanlar ise 5 yıl süreyle geçerliliğini koruyacak.

SınavOsmaniye’de sınava katılan adaylar şimdi sonuçların açıklanacağı tarihi beklemeye başladı. Akademik kariyer yolunda önemli bir aşama olarak görülen ALES’in ardından gözler 21 Ağustos’ta açıklanacak sonuçlara çevrilirken, birçok aday yüksek lisans ve doktora hedeflerine ulaşabilmek için tercih ve başvuru süreçlerine hazırlık yapıyor. Türkiye genelinde olduğu gibi Osmaniye’de de akademik gelecek planlayan binlerce kişi için ALES sonuçları yeni fırsatların kapısını aralayacak.

2026 ALES/2 Bugün Yapılıyor: Sınav Kaç Dakika Sürecek, Saat Kaçta Bitecek?
2026 ALES/2 Bugün Yapılıyor: Sınav Kaç Dakika Sürecek, Saat Kaçta Bitecek?
İçeriği Görüntüle

Muhabir: Resul Özdil