Okulların açılmasını bahane ederek, bu konuyu ele alalım. Öncelikle herkese mutlu, huzurlu, başarılı bir eğitim-öğretim yılı diliyorum. Umarım bu yılınız geçen yılınızdan daha başarılı geçer. Okul çağı; 6-12 yaş grubundaki çocukları kapsar. Sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenme hepimiz için, özellikle de çocuklarımız için çok önemli ve gereklidir. Çünkü ileri yaştaki beslenme alışkanlıklarımız, bu dönemde kazanılmaktadır. Büyüme ve gelişme sürecimizin hızlanmaya başladığı çocukluk dönemimize kazanılan doğru beslenme alışkanlıklarımız bizim için ileri yaşlarda daha sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenme sağlar. Okulda sağlıklı beslenmeyi teşvik edici uygulamalar ve faaliyetler çocuklarımızın sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazanmada en büyük etkendir. Okul çağı çocuklarına yönelik toplu beslenme hizmetleri incelendiğinde, yemekhane hizmetlerinin ve okul kantinlerinin öğrencilerin beslenmesinde önemli rol oynadığı görülmektedir. Bu nedenle çocuklarınızın okullarında yemekhane hizmeti var ise, mutlaka menülerin neye göre çıktığını, kimin planladığını öğreniniz. Çünkü beslenme hatalarından en çok etkilenen dönem çocukluk-adölesan dönemidir ve bu dönemde kazanılan hatalı beslenme alışkanlıkları ileri dönemde obezite, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları gibi problemlere neden olabilir. Sağlıklı beslenmenin yanı sıra çocukların daha hareketli bir yaşam tarzı benimsemeleri gerekir, bu nedenle okuldaki beden eğitimi öğretmenlerine büyük görev düşüyor. Fiziksel aktivitelerinin artması bu konuda da çocuklara destek çıkılması, sosyal ve bedensel gelişimlerine büyük oranda katkı sağlar.
Okul çağı çocuklarımızın beslenmesinde amacımız; sağlıklı büyüme ve gelişme ile doğru beslenme alışkanlığının kazandırılmasını sağlamaktır. Fakat çocuklarımızın topluma ilk bilinçli olarak girdiği okul çağı döneminde, genellikle okulda ve dışında tek başına kalan çocuklarda hatalı beslenme alışkanlıkları görülmektedir. Peki bunların önüne geçebilmek için ne yapmalıyız?
1- Günlük alınan enerji, protein, vitamin ve minerallerin vücutta en verişli kullanılabilmesi için dört besin grubunun gün içerisine dengeli dağıtılması gerekir.
2- Kahvaltı beyin fonksiyonları için gerekli enerjiyi sağlar. Bu yüzden yeni bir gün başlangıcında, kahvaltı mutlaka yapılmalıdır.
3- 3 ana öğün, sağlıklı beslenme için vazgeçilmezdir.
4- Su içme alışkanlığı kazandırmalıyız.
5- Hazır meyve suları veya kolalı içeceklerden uzak tutulmalıdır.
6- Yemek ödül olarak kullanılmamalıdır.
7- Fastfood tarzı gıdaları tüketmeye alıştırmamalısınız.
8- Çocuklarınıza neyi ne kadar yemesi konusunda karar vermesi için şans tanıyın, bırakın yemek istediğini veya miktarını o seçsin. (Tabiki de sağlıklı besinler içerisinde)
9- Ara öğünlerine, süt + meyve veya peynir+domates+ekmek gibi sağlıklı gıdalardan oluşan bir çanta yapabilirsiniz.
10- Hamburger yerine yağsız tost veya peynirli sandviç tercih etmesini sağlayın.
11- Sağlıklı ve sağlıksız gıda ayrımını öğretmelisiniz.
12- Kahvaltı yapmayı sevmeyen bir çocuğa sahipseniz, 1 bardak süt + 1 muz veya 1 bardak kefir+ 1 şeftali gibi içecekler hazırlayabilirsiniz.
13- Beslenme çantalarına taşınması kolay ve besleyici değeri yüksek besinler olmalıdır. Özellikle fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişler ve kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm gibi kuru meyveler olmalıdır.
14- Unutmayalım meyve ve sebzeler çocuklarımızın okul başarısını olumlu etkileyecek hem de enerji verecektir.

'Tombul, fazla kilolu' çocuğun sağlıklı çocuk olmadığı yetişkinlerce kabul edilmelidir. Lütfen çocuktur, yesin, kilo yapmaz diyip çocuklarınıza yedirmeyin. Çocuklarınızın gelişimini takip edin ve kilosundan şikayetçiyseniz (zayıf veya kilolu) ertelemeyin. İlk önce doktorunuza daha sonra diyetisyene başvurunuz. Çocuklarımızın sağlığı geleceğimizin sağlığı demektir, ertelemeyin. DİYETİSYEN SEDA PEKSOY