Düziçinde Emekli Öğretmenler Derneği, Atatürkçü Düşünce ve Yeni Kuşak Köy Enstitüler Derneği tarafından Öğretmenler gecesi düzenlendi. Aşiyan Düğün Salonunda düzenlenen yemekli gecede şarkılar söylenip, türküler, şiirler okundu.
Gecede konuşma yapan Düziçi Belediye Başkanı Alper ÖNER, “Sevgili öğretmenlerim; konuşmama başöğretmenimiz başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere; Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister diyen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve bugüne kadar eğitim camiasına emek vermiş ve rahmetli olmuş tüm öğretmenlerimizin mekanı cennet olsun, yattıkları yer nur olsun. Bugün şöyle bi salona baktığımda hemen hemen dersime girmeyen öğretmen yok gibi. Hepinizin bende çok emeği var. Yeni nesil ve ben sizlerin eserinizim ve bugün ki görev yapan öğretmenlerimiz yepyeni tertemiz nesiller yetiştiriyor. Biz öğretmenlerimizi sadece yılda bir defa hatırlamak istemiyoruz. 24 Kasım tamam öğretmenlerimize ayrılmış özel bir gündür ama bana göre Türkiye'de her gün öğretmenler günü olmalıdır. Öğretmenlik bizim ülkemizde maddi açıdan çok fazla yapılacak bir iş değil. Hele de bu günlerde atanamayan öğretmenlerimizi gördüğümüzde sayılarının 300.000-400.000'lere çıktığı bu yıllarda içimiz acıyor. Malesef ben ülkemizde eğitime gerekli önemin, desteğin verilmediğini düşünüyorum. İnşallah bundan sonraki yıllarda en tepede bizim milletimize hizmet götürmemiz için eğitim camiamızı ülkemiz en iyi şekilde kullanır ve bizim aydınlanmamızda çok büyük katkısı olur. Tabi biz istiyoruz ki ülkemizde işsizlik bitsin, ekonomi güçlensin, sağlık sektöründe herşey çok iyi gitsin, tapu daireleri çok iyi çalışsın vs. Ama bunların temelinde; öğretmenlerimiz var. Öğretmenlerimiz olmazsa, eğitimli bir toplumumuz olmazsa, bunların hiçbirini beceremeyiz. Ben, sözlerimi tamamlarken; öğretmen sonsuzluktur. Öğretmen umuttur. Öğretmen doğan güneştir, güzel günlere uyanmaktır. Hepinizin güzel günlere uyanması dileğiyle, ellerinizden öpüyorum, öğretmenler gününüzü kutluyorum.” dedi.
Yeni Kuşak Köy Enstitüler Derneği Başkanı Dr. Selahattin BEYAZ, “Bu gün burada anılarımızı, sorunlarımızı, konuşacağız ve birlikte olmanın mutluluğunu yaşayacağız. Değerli öğretmen arkadaşlarım Köy Enstitülerini önemi hakkında size biraz bilgi vermek istiyorum.
Yaparak, yaşayarak öğrenmeyi esas alan enstitü programları yeni koşullar çerçevesinde klasikleştirilmiş ve 1954'te aydınlanmayı esas alan enstitüler kapatılmıştır. Ancak gündemden hiç düşmemiştir.
1950 yılında Londra'da toplanan Asyalı öğrenciler konseyi toplantısında konuşan UNESCO başkanı, Türkiye'nin Köy Enstitüleriyle asrın eğitim projesine imza attığını belirtmiştir. Aynı toplantıda UNESCO başkanı, Birleşmiş Milletler eğitim dairesinde Köy Enstitüleri ile ilgili birçok belgenin ve dökümanın olduğunu, tüm dünya ülkelerine örnek olarak gösterir.
haberin devamı sayfa 3'te
Bu büyük projenin kopyalarını alan yabancı eğitmenler ülkelerinde hemen işe koyularak öğrencilerini eğitmeye başlarlar. 1945 yılında ülkemize tekrar gelen Jonh Dewey, Hasanoğlan Köy Enstitüsü'nü inceledikten sonra İngiltere ve Amerika'daki konuşmalarında "Benim düşlediğim okullar Türkiye'de Köy Enstitüsü olarak kurulmuştur. Tüm Dünya'nın bu okulları görüp eğitim sistemini, Türklerin kurduğu bu okulları göz önünde bulundurarak yeniden yapılandırması isabet olacaktır.."
BEYAZ konuşmasının devamında Değerli Arkadaşlar: Yeni Kuşak Köy Enstitüler Derneği kendisini kurumsal olarak Köy Enstitüleri, İlk öğretmen Okulları, Öğretmen Liseleri ve Anadolu Öğretmen Liselerinin kültürel mirasçısı olarak görmektedir. Derneğin çalışma konuları içerisinde en önemlisi Köy Enstitülerinin yapılarının korunması ve restorasyonudur. Derneğimizin amacı; Köy Enstitüleri'nin ruhuna uygun kullanılması konusunda bilimsel araştırmalar yapar, yaptırır, onarım ve restorasyonları için gerekli girişimlerde bulunabilir. Koruma kanunlarına uygun projeler yapabilir. Köy Enstitüleri Müzesi, Kültür Evi, Çağdaş Eğitim Müzesi kurulabilir, kurulmasına katılıp teşvik edebilir. Gerekli araştırmalar yapar, benzer çalışmalarda kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalar düzenleyebilir, düzenlenenlere katılabilir.
Devletlerin veya milletlerin tarihleri; geride bıraktıkları değerli yapılarla taçlanmaktadır. Mülkiyeti Maliye Hazinesine ait 2367, 2368 ve 2369 parsellerde yer alan Düziçi Köy Enstitüsü binalarının 2363 sayılı yasa kapsamında kültür varlığı olması nedeniyle; bu binalar öğretmenlerin eserlerinin tanıtıldığı müze haline, kültür evleri, atıl durumda bulunan 23 adet lojmanlar, çocuk evleri, yaşlı bakım evleri, veya kreşler olarak değerlendirilebilir. Uluslararası ekolojik fuarlara ev sahipliği yapabilir. Araştırma ve Geliştirme Merkezleri olabilir. Sivil Toplum Örgütlerine edilebilinir.
Atatürkçü Düşünce Derneği Düziçi Şube Başkanı Ali ERGEN, “Gelecek gençlerimizin, gençlerde öğretmenlerimizin eseridir diyen başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve bu düşünceyi içselleştiren, laiklik ve devrimleri yaşam biçimi olarak kabul eden öğretmenlerimizin, öğretmenler gününü canı yürekten kutluyorum. Öğretmenlik kutsal bir meslektir. Laikliği şiar edinen öğretmenlerimizin tekrar öğretmenler gününü kutluyorum.
Emekli Öğretmenler Derneği Başkanı Nadir ÇERÇİ, “24 Kasım Öğretmenler Günü değerli öğretmenlerime hayırlı uğurlu olsun, kutlarım. Bu sene sivil toplum kuruluşları olarak üç dernek olarak birleştik. Sizleri buraya davet ettik. Ayaklarınıza sağlık; geldiniz onur verdiniz. Hem bu anlamlı günde büyüklerimize hörmet etmek, ölenlerimize rahmet dilemek, geçen sene bu günlerde aramızda olup şuan olmayan arkadaşlarımıza Allah'tan rahmet diliiyorum. “ dedi.
Gecenin sonunda Emekli Öğretmenlere Plaket Takdim edildi. Haber: Ersin Şimşek - Fotoğraf: Enes ŞİMŞEK