İstanbul’da Kadın Acil Destek Uygulaması (KADES) üzerinden geçen yıl yapılan 394 bin 486 ihbar, polis ekiplerinin ortalama 5 dakikada olay yerine ulaşmasıyla sonuçlandı.

Aile içi ve kadına yönelik şiddet vakalarına hızlı müdahale amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen KADES, kadınların acil durumlarda tek dokunuşla güvenlik güçlerine ulaşmasını sağlıyor.

Uygulama Hayat Kurtarıyor

Uygulama üzerinden yapılan ihbarlar, doğrudan en yakın polis ekiplerine iletiliyor ve olaylara hızlıca müdahale ediliyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, 2025 yılı içerisinde KADES kapsamında alınan 394 bin 486 ihbarı değerlendirerek olay yerine ortalama 5 dakikada ulaştı.5D8E707B7152D81530B45E6D

KADES’in şiddeti önlemek için 2018’den itibaren ülke genelinde kullanıldığını belirten İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği’nde görevli polis memuru Seyhan Öztürk, uygulamanın Android ve iOS cihazlardan ücretsiz indirilebileceğini vurguladı.

Tanıklık Eden Kadınlar da Kullanabiliyor

Polis memuru Sinan Özçelik, uygulamanın sadece kadınlar tarafından kullanılabileceğini ve şiddete tanık olan kadınların da KADES üzerinden ihbarda bulunabileceğini söyledi. “Olay yerinde şiddete maruz kalan kişi KADES butonuna basamayacak durumda olabilir. Bu durumda tanık olan kadın, uygulama üzerinden ihbarda bulunabilir ve ekipler derhal olay yerine sevk edilir” dedi.

Öztürk ayrıca, KADES ihbarlarının öncelikli olarak değerlendirildiğini ve gerçek vakalarda ekiplerin 3-5 dakika içinde olay yerine ulaştığını belirtti. Örnek bir vakayı paylaşan Öztürk, “Bir kadın kendini takip edildiğini fark etti ve KADES üzerinden ihbarda bulundu. Ekipler hızla olay yerine intikal etti, şüpheli adli birimlere teslim edildi” ifadelerini kullandı.

Çay Demlerken Bu Hatayı Yapmayın
Çay Demlerken Bu Hatayı Yapmayın
İçeriği Görüntüle

KADES, Türkiye’de kadınların güvenliğini artıran kritik bir uygulama olarak öne çıkıyor ve hem mağdur kadınlar hem de şiddete tanık olanlar için hayati bir araç olarak görev yapıyor.

Muhabir: Enes şimşek