Osmaniye’de de iftar sofraları kurulurken en çok merak edilen konuların başında “Oruç açarken hangi dua okunur?” sorusu geliyor. İftar anı, yalnızca yemek vakti değil; aynı zamanda dua, şükür ve manevi arınma anı olarak kabul ediliyor.
İftar Duası (Oruç Açarken Okunan Dua)
Arapça okunuşu:
“Allahümme leke sumtu ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme’l-ğadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirlî mâ kaddemtü ve mâ ahhartü.”
Anlamı:
“Allah’ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin verdiğin rızıkla orucumu açtım. Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla.”
Diyanet İşleri Başkanlığı kaynaklarında, iftar anında yapılan duaların geri çevrilmeyeceğinin ümit edildiği belirtilir. Bu nedenle Osmaniye’de birçok aile, ezandan hemen önce kısa bir dua ederek orucunu açıyor.
İftar Anında Hangi Sureler Okunur?
İftar sırasında belirli bir sureyi okumak zorunlu değildir. Ancak yaygın olarak şu sureler tercih edilir:
-
Fatiha Suresi
-
İhlas Suresi
-
Felak Suresi
-
Nas Suresi
Bazı vatandaşlar iftar öncesinde kısa zikirler çekmekte ve salavat getirmektedir. Osmaniye’de özellikle aile sofralarında toplu dua geleneği dikkat çekiyor.
İftardan Sonra Okunan Yemek Duası
Okunuşu:
“Bismillâhirrahmânirrahîm.
Elhamdülillâhi’llezî et’amenâ ve sekânâ ve cealenâ minel müslimîn…”
Anlamı:
“Hamd, bizi doyuran, içiren ve Müslümanlardan kılan Allah’a mahsustur.”
Yemek sonrası kısa dua ise şu şekildedir:
“Elhamdülillahillezî et amenâ ve sekenâ ve cealenâ minel müslimin.”
Anlamı:
“Açlığımızı ve susuzluğumuzu gideren ve bizi Müslüman kılan Allah’a hamd olsun.”
Sahurdan Sonra Okunan Dua
Hadis rivayetlerine göre, Peygamber Efendimiz (sav) sofra kaldırıldığında şöyle dua ederdi:
“Rabbimiz! Sana çokça hamd ederiz; öyle hamd ki ne terk edilir ne de vazgeçilir.”
Ramazan ayında iftar ve sahur vakitleri, Osmaniye’de de sadece bir öğün değil; ibadet bilincinin tazelendiği, şükür ve dayanışmanın pekiştiği zaman dilimleri olarak görülüyor. Uzmanlar, iftar sofralarında kısa bir dua ile oruç açmanın sünnet olduğunu hatırlatıyor.


