BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'deki insani ateşkesin uygulanamamasının BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) otoritesini ve güvenilirliğini zayıflattığını vurgulayarak, Doha Forum'da önemli açıklamalarda bulundu.

Guterres, Gazze'de sivillere yönelik etkili bir korumanın eksikliğinin mağdurların sayısını artırdığını belirtti. Insani ateşkes kararının uygulanmasının güçlükleri nedeniyle BMGK'nın itibarının zarar gördüğünü ifade etti. Ateşkesin önemine vurgu yaparak, bu çağrıdan vazgeçmeyeceklerini dile getirdi.

Hatay'da Gençlik Festivali'nde şarkıcı Berkay konser verdi Hatay'da Gençlik Festivali'nde şarkıcı Berkay konser verdi

Ayrıca, Konsey'in küresel mali yapısında köklü reformlara ihtiyaç olduğunu vurgulayan Guterres, iklim değişikliği konusundaki taahhütlere rağmen fosil yakıtların neden olduğu emisyonların rekor seviyede olduğunu ve bu durumun azaltılması için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini belirtti.

Guterres, liderleri COP28'de 1,5 derece hedefi doğrultusunda önemli emisyon kesintileri konusunda anlaşmaya varmaya çağırarak, fosil yakıt şirketlerini ve destekleyenleri yenilenebilir enerji devrimine öncülük etmeye davet etti.

Bu açıklamalar, uluslararası ilişkilerdeki gerilimler ve iklim değişikliği konusundaki çabalar bağlamında önem taşıyor.