Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde Bundibugyo suşundan kaynaklanan Ebola salgını büyümeye devam ediyor. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Afrika CDC), doğrulanmış vaka sayısının 4 bini geçtiğini açıklarken, virüsün mutasyona uğramış olabileceğine yönelik araştırmalar başlatıldığını duyurdu.

Mayıs ayında resmi olarak bildirilen salgının, aslında ocak ayından bu yana yayılıyor olabileceği değerlendiriliyor. Son verilere göre 4 Ağustos itibarıyla 3 bin 973 vaka ve 1.801 ölüm kaydedildi. Afrika CDC ise güncel vaka sayısının 4 bin sınırını geçtiğini bildirdi.

Tarihin En Büyük İkinci Ebola Salgını

Yetkililer, mevcut salgının tarihte kaydedilen en büyük ikinci Ebola salgını olduğuna dikkat çekiyor. Salgının ilk haftalarındaki vaka ve ölüm sayıları, 2014-2016 yıllarında Batı Afrika'da yaşanan büyük Ebola salgınına göre çok daha hızlı artış gösterdi.

Afrika CDC Genel Direktörü Dr. Jean Kaseya, Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte virüsün genetik yapısının inceleneceğini belirterek, olası mutasyon ihtimalinin araştırıldığını açıkladı.

Temas Takibinde Büyük Açık

Salgınla mücadelede en büyük sorunlardan biri temaslı kişilerin tespit edilememesi olarak gösteriliyor.

Uykuya Hızlı Dalmanın Yolları! Uzmanlardan Daha Kaliteli Uyku İçin Öneriler
Uykuya Hızlı Dalmanın Yolları! Uzmanlardan Daha Kaliteli Uyku İçin Öneriler
İçeriği Görüntüle

Uzmanlara göre her Ebola hastası için ortalama 40 temaslının belirlenmesi gerekirken, mevcut durumda yalnızca yaklaşık 10 kişiye ulaşılabiliyor. Ayrıca tedavi merkezlerine getirilen hastaların büyük bölümünün resmi temaslı listelerinde yer almaması, bulaş zincirinin önemli ölçüde takip edilemediğini ortaya koyuyor.

Kapı Kapı Tarama Başlıyor

Afrika CDC, salgının kontrol altına alınabilmesi için yeni bir müdahale planı hazırladı. Bu kapsamda sağlık ekipleri yalnızca temaslıları izlemekle kalmayacak, belirtileri olan kişileri tespit etmek amacıyla evleri tek tek ziyaret edecek.

Yetkililer ayrıca yerinden edilmiş kişilerin yaşadığı kamplarda ve kırsal bölgelerde sağlık hizmetlerini güçlendirmeyi hedefliyor.

Aşı ve İlaç Çalışmaları Hızlandırıldı

Salgınla mücadelede remdesivir adlı antiviral ilacın insani kullanım kapsamında uygulanmasına başlanacağı açıklandı.

Bunun yanı sıra farklı bir Ebola türüne karşı geliştirilen Ervebo aşısının Bundibugyo suşuna karşı da etkili olup olmadığını belirlemek amacıyla saha uygulamalarının planlandığı bildirildi.

Temel Sağlık Hizmetleri de Aksıyor

UNICEF, Ebola korkusu nedeniyle birçok ailenin sağlık kuruluşlarına gitmekten kaçındığını ve bunun özellikle çocukluk çağı aşılamalarında ciddi düşüşe yol açtığını açıkladı.

Salgının merkezindeki Mongbwalu bölgesinde ilk doz kızamık aşısı yaptıran çocukların oranının yüzde 69 gerilediği belirtilirken, uzmanlar Ebola'nın yanı sıra diğer bulaşıcı hastalıklar açısından da yeni risklerin oluşabileceği uyarısında bulundu.

Muhabir: Resul Özdil