Anıtkabir Müze Komutanı Düziçili Hemşehrimiz Yarbay Kasım Mehmet TEKE güzel bir çalışmaya imza attı.

Yarbay Kasım Mehmet TEKE ve Bora Öncü tarafından hazırlanan "ANITKABİR- Bir Veda Bir Başlangıç " isimli kitap
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlandı.

Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatı sonrasındaki sürecin ve Anıtkabir’in yerinin tespiti, projelendirilmesi, inşaası ve tanıtımının birlikte anlatıldığı, belgeler ve güncel resimlerle desteklen­miş bu eser, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatın­dan Anıtkabir’in onun ebedi istirahatgâhı oluşuna dek uzanan dönem hakkında doğru bilgiler sunmayı amaçlıyor.

Kitabın Özeti:

Anıtkabir-Bir Veda Bir Başlangıç, Kasım Mehmet Teke - Bora Öncü’nün hazırladığı (*) kitabın Önsöz’ünde Teke kitabın içeriğini özetlemektedir:

"Büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatı sonrasındaki sürecin ve Anıtkabir’in yerinin tespiti,
projelendirilmesi, inşaatı,
tanımının birlikte anlatıldığı belgeler ve güncel resimlerle desteklenmiş bu eser,

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatından Anıtkabir’in onun ebedî istirahatgâhı oluşuna dek uzanan dönem hakkında doğru bilgiler sunmayı amaçlıyor.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatı sonrasında yayımlanan metinler, eserde olduğu gibi verilmiş, sadece Anıtkabir'de yer alan orijinal ifadelerin altına ayrıca günümüz Türkçeleri de yazılmıştır.

Eserin hazırlanmasında eser sonunda belirtilen kaynakçadan faydanılmıştır.”

Kitabın başında Atatürk’ün kendi el yazısıyla vasiyetnamesi ve vefatını bildiren doktorların imzaladığı belgeler bulunuyor.

Gene doktorların raporuyla otopsi yapılmamıştır.
Vefatın açıklanmasından sonra ‘Türk Basınında Yas’ bölümü geliyor. İstanbul’daki törenler ve katılanların listesini bulabilirsiniz.

Bir prestij yayını olan bu müstesna çalışmanın tüm hakları, kitabı hazırlayan Değerli Komutanımız tarafından Anıtkabir Komutanlığına devredilmiştir. Kitabı hazırlayan Yarbay Kasım Mehmet TEKE ve Bora Öncü'yü tebrik eden Osmaniyeli Bürokrat ve Akademisyenler Platformu, yazara başarılar diledi

Kimler Hazırladı:

* ÖĞ.Yb. Kasım Mehmet Teke (1974) yüksek öğrenimini Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Tarih Öğretmenliği Bölümü’nde tamamladı. Öğretmenlik hayatına 1997 yılında başladı. 2001 yılında Kuleli Askerî Lisesi’nde tarih öğretmeni olarak göreve başladı.

2011’de Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi Komutanı olarak atandı. Halen bu görevini sürdürmektedir.

Çalışmanın tüm haklarını Anıtkabir Komutanlığı’na devretmiştir.

* Bora Öncü (1967) yükseköğrenimini Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi’nde tamamladı. 1996 yılından bu yana Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi Komutanlığı’nda tarih uzmanı olarak görev yapmaktadır. Bu çalışmanın tüm haklarını Anıtkabir Komutanlığı’na devretmiştir. Haber: Ersin Şimşek