Uşak’taki Blaundos Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmaları, bölgenin dini yaşamına ışık tutacak önemli bulguları gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor. Kuzey Tapınağı’nda sürdürülen çalışmalar kapsamında, rahiplerin kullandığı ve sivil girişe kapalı olan kutsal alan üzerinde yoğunlaşılıyor.
Geçtiğimiz kazı sezonunda tapınağın üzerine inşa edilmiş 12 metre uzunluğunda, 10 metre genişliğinde ve yaklaşık 2 metre yüksekliğinde mermer bir yapı ortaya çıkarılmıştı. Bu yıl ise kazılar, tapınağın “temenos” olarak adlandırılan ve yalnızca rahiplere ayrılan kutsal bölümünde devam ediyor.
Kazı Başkanı ve Uşak Müzesi Müdürü İlhan Çavuş, bu alanın antik dönemde halkın doğrudan giremediği, sadece rahiplerin ritüeller gerçekleştirdiği özel bir bölge olduğunu belirtti. Çavuş, temenos alanının tanrılara sunulan adaklar ve dualar için kullanıldığını ifade etti.
Antik dönemde insanların tanrılara ulaşmak için tapınaklara geldiğini anlatan uzmanlar, her ihtiyaca göre farklı tanrı inançlarının bulunduğunu, bereketten savaşa kadar birçok alanda adakların sunulduğunu aktarıyor.
Kazı ekipleri, kutsal alan içinde bulunan sunaklar ve ritüel izleri üzerinde çalışmalarını sürdürürken, elde edilen bulguların antik inanç sistemini daha iyi anlamaya katkı sağlaması bekleniyor. Blaundos’taki çalışmaların ilerleyen süreçte daha fazla tarihi detayı ortaya çıkaracağı ifade ediliyor.




