Her adayın "en aday benim" dediği bu günlerde gerçekten sormak gerek: Cidden projeniz var mı? Yoksa hepsi hamasi nutuk cümleleri mi?

"Vatan için hizmete adanmış bir yola çıktım. Amacım halka hizmet etmek, çünkü halka hizmet etmenin hakka hizmet olduğuna inanıyorum. Kimseyi ötekileştirmeyeceğiz. Herkesi kucaklayan bir belediye oluşturma hedefindeyiz. Her şeyimiz şeffaf olacak. Rakiplerimizle iyi ilişkiler kuracağız. 31 Mart 2024'ü demokrasi şöleni havasında bekliyoruz. Kazanan kim olursa olsun, asıl kazanan şehrimiz olacak. Bu topraklarda doğdum, bu topraklarda büyüdüm ve bu topraklarda öleceğim."

Sosyal medya hesapları ve gazeteci konukları olan adayların ağzından benzer nutukları sıkça duyuyoruz.

Her biri önceki veya mevcut başkanı eleştiriyor. Projelerinden bahsediyorlar, ancak şu ana kadar ciddi birkaç aday dışında somut bir proje göremedim. "Proje" kelimesinin Türk Dil Kurumu'ndaki tanımı, "Değişik alanlarda önceden plan ve programa alınmış, maliyeti hesaplanmış, kurum ve kuruluşların yönetim organları tarafından onaylanmış, kısa ve uzun vadeye bağlanarak özel kurum veya devlet adına gerçekleştirilmesi kabul edilmiş bilimsel çalışma tasarısı" şeklindedir. Tekrar soralım, gerçekten projeleriniz var mı, yoksa sadece fikirler mi? Hatta belki de sadece sağdan soldan toplanmış "vaat etmekle mal tükenmez" tarzı cümleler mi?

Planlama yok, somut veri yok, bilimsel çalışma yok, çizim bile yok. Diyelim ki bunlar projedir; aday sosyal medyada gazetecinin "projeniz var mı" sorusuna, "Var ama şimdi projelerimizi açıklayıp şehrimizdeki diğer adayların çalmalarını istemiyoruz" diye cevap veriyor. Yani diğer adayları potansiyel hırsızlık yapabilecek kişiler olarak itham ediyor. Amaç sadece şehre hizmet etmek değil miydi? Eğer şehir için faydalıysa, neden projelerini paylaşmıyorlar?

Yine bir yerel gazetecinin “ekibiniz var mı?” sorusuna “Evet, ekibimiz var. Doktorlar, avukatlar, hukukçular, emekli öğretmenler, veterinerler, mühendislerden oluşuyor, hepsi arka planda çalışıyorlar." Neredeler. Kaç kere toplandılar. Kaç klasör toplantı birikti?. Çalışma ofisiniz nerede?  Peki, ne üzerinde çalışıyorlar?  Olmayan ofiste, olmayan verilerle, olmayan ekiple, olmayan projeler üzerinde. Yine dedoğru varsayıp sormak gerek: İçlerinde neden işçi yok, işsiz yok, tornacı yok, muslukçu yok, ev kadını yok, engelli yok, hatta gençler yok? Öyle ya şehrin cefasını çekecek onlar. Diğerleri zaten A Plus dediğimiz kesim. Bir şekilde rahat yaşama ihtimalleri oldukça yüksek.

Elbette her şeyi siz bilirsiniz. Ama biz de yıllardır farklı isimler altında aynı masalı duyuyor, hatta ezberliyoruz. Yalan kelimesinin projeye dönüştüğü bu ortamda, kararsız seçmenlere ve gerçekten memleket sevdası olan seçmenlere Allah yardım etsin. Şimdi bir daha sorayım Yalan makinesine bağlansanız kaçınız doğruluk sınavını geçer.?