Ahbap soruşturmasına da değinen Kurum, "Devlet ile milletin arasına girmek istediler" ifadelerini kullandı.
Malatya Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen törende konuşan Bakan Murat Kurum, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından devletin tüm imkânlarıyla sahada olduğunu belirterek, şehirlerin yeniden ayağa kaldırılması için yoğun bir çalışma yürütüldüğünü söyledi.
8 Bin 448 Hak Sahibinin Konutu Belirlendi
500 Bin Sosyal Konut Projesi kapsamında Malatya'da 8 bin 448 hak sahibi için konut belirleme kurasının çekildiğini açıklayan Kurum, yaklaşık 35 bin vatandaşın daha güvenli ve sağlam konutlara kavuşacağını ifade etti.
Hak sahiplerine konutların Ağustos ayı itibarıyla teslim edilmeye başlanacağını belirten Kurum, bu sayede hem depremzedelerin güvenli yuvalarına kavuşacağını hem de konut arzının artmasıyla kira fiyatlarının dengelenmesine katkı sağlanacağını dile getirdi.
"Bugün 8 bin 448 hak sahibi kardeşimiz için konutlarımızın yer belirleme kuralarını çekiyor, yaklaşık 35 bin hemşehrimizi daha güvenli, sağlam ve huzurlu yuvalarına kavuşturuyoruz. Ağustos ayından itibaren konutlarımızı teslim ediyoruz. Böylece konut arzını artırıyor, vatandaşımızı zorlayan kira fiyatlarını da düşürüyoruz."
"Muhalefet Gelsin ve Yapılanları Görsün"
Konuşmasında ana muhalefet partisine de çağrıda bulunan Bakan Kurum, deprem bölgesinde yürütülen çalışmaları yerinde görmeleri gerektiğini söyledi.
"Ana muhalefet partisine de buradan çağrımız; boş laflarla gündem peşinde koşmasınlar, gelsinler görsünler bu işler nasıl yapılırmış. Malatya'da dar gelirli vatandaşlarımıza konutların kuraları çekilip hemen ardından nasıl teslim ediliyor, gelsinler yerinde görsünler."
Malatya'ya 835 Milyar Liralık Yatırım
Bakan Kurum, deprem sonrası yalnızca konut inşa edilmediğini, şehrin altyapısı, tarihi yapıları ve çevre projelerinin de eş zamanlı yürütüldüğünü belirtti.
Bu kapsamda hizmete alınan Duranlar Atıksu Arıtma Tesisi'nin çevrenin korunmasına önemli katkılar sağlayacağını ifade eden Kurum, depremde ağır hasar gören Tarihi Bakırcılar Çarşısı'nın da yeniden ayağa kaldırıldığını söyledi.
Kurum, bugüne kadar Malatya'ya 525 milyar liralık yatırımın tamamlandığını, 310 milyar liralık yatırımın ise devam ettiğini açıkladı.
"Afet Günü Algı Günü Değildir"
Konuşmasının en dikkat çeken bölümlerinden biri ise deprem sonrası yürütülen çalışmalar ve Ahbap soruşturmasına ilişkin değerlendirmeleri oldu.
Depremin ilk günlerinde bazı çevrelerin devlet ile millet arasındaki güven bağını zedelemeye çalıştığını savunan Kurum, şu ifadeleri kullandı:
"Milletin devlete olan güvenini sarsmak istediler. Kendi kampanyalarını devlete rakip kıldılar. Algıyla, yalanla devletimizi yıpratmaya çalıştılar. Devlet ile bu aziz milletin arasına girmek istediler. O gün de söyledik, bugün de söylüyoruz; afet günü algı günü değildir, afet günü dayanışma günüdür."
Kurum, hükümet olarak deprem sürecinde polemik yerine hizmet üretmeye odaklandıklarını belirterek, "Biz acıyı hiçbir zaman siyasete malzeme yapmadık. Kara propagandaya boyun eğmedik. Tartışmak yerine eser üretmeyi tercih ettik." dedi.
"Devlet Boş Bir Slogan Değildir"
Konuşmasının sonunda devletin afet dönemindeki rolüne vurgu yapan Murat Kurum, şu ifadeleri kullandı:
"Devlet, ekranlardan atılan boş bir slogan değildir. Devlet, sosyal medyada estirilen geçici bir rüzgâr asla değildir. Devlet, zor gününde milletini sarıp sarmalayan asırlık çınardır. Devlet, yıkılanı yapan, şehri ayağa kaldıran, millete yuva olan çelikten iradedir. Bugün gerçek tüm çıplaklığıyla ortadadır. Kalıcı çözümü üreten devlettir, şehirleri ayağa kaldıran devlettir."
Kurum, deprem bölgesinde kısa sürede tamamlanan yüz binlerce konutun devletin kararlılığının en somut göstergesi olduğunu belirterek, çalışmaların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde kesintisiz süreceğini ifade etti.
Törene Yoğun Katılım
Programda ayrıca TOKİ Başkanı Mustafa Levent Sungur, Malatya Valisi Seddar Yavuz, AK Parti Malatya Milletvekilleri Bülent Tüfenkci, İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak ve İhsan Koca, MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, AK Parti İl Başkanı Ali Bakan ve çok sayıda davetli hazır bulundu.
Konuşmaların ardından İl Müftüsü Ramazan Dolu'nun duasıyla Merkez Çarşı Projesi ve Duranlar Atıksu Arıtma Tesisi hizmete açılırken, 8 bin 448 sosyal konutun kura çekimi de gerçekleştirildi.





