İkinci el araç piyasasını yakından ilgilendiren karar Ticaret Bakanlığı tarafından duyuruldu. Bakanlık, sıfır kilometre araçların ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre dolmadan satışını kısıtlayan düzenlemenin yanı sıra ilan kısıtlaması uygulamasının da 6 ay daha devam edeceğini açıkladı.
Böylece her iki uygulama da 1 Ocak 2027 tarihine kadar yürürlükte kalacak.
Amaç Fiyat İstikrarını Korumak
Bakanlık açıklamasında, düzenlemelerin otomotiv sektöründe adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa yapısının oluşturulmasına katkı sağladığı vurgulandı.
Yetkililer, spekülatif fiyat oluşumlarının önlenmesi, stokçulukla mücadele edilmesi ve tüketicilerin korunması amacıyla denetimlerin kararlılıkla sürdürüldüğünü belirtti.
Milyonlarca Liralık Ceza Kesildi
Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan denetimlerde kurallara aykırı hareket eden işletmelere ciddi yaptırımlar uygulandı.
Açıklamaya göre bugüne kadar:
- 6 ay 6 bin kilometre düzenlemesini ihlal eden yetkili bayiler ve galerilere toplam 54 milyon lira,
- İlan kısıtlamasını ihlal eden kişi ve işletmelere ise yaklaşık 116 milyon lira idari para cezası uygulandı.
Bakanlık, söz konusu uygulamaların ikinci el araç piyasasında fiyat istikrarına önemli katkı sunduğunu değerlendirdi.
Yetki Belgesi Olmayan Satışlar Da Takip Edilecek
Düzenleme yalnızca yetki belgeli galerileri kapsamıyor. Bir takvim yılı içerisinde yetki belgesi olmadan üç ve üzeri ikinci el araç satışı yapan gerçek ve tüzel kişiler de uygulama kapsamında denetlenmeye devam edecek.
Kurallara aykırı satış işlemlerinin noterler tarafından engellenmesi uygulaması da sürdürülecek.
Denetimler Devam Edecek
Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründe kayıt dışılığın önlenmesi, tüketici haklarının korunması ve piyasa dengesinin sağlanması amacıyla denetim ve düzenleme faaliyetlerinin devam edeceğini bildirdi.




