Osmaniye’de emeklilik için gün sayan binlerce çalışanı da yakından ilgilendiren kademeli emeklilik düzenlemesi yeniden gündemde. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin dışında kalan ve özellikle 1999-2008 yılları arasında sigorta girişi bulunan vatandaşlar, yeni bir emeklilik hakkı tanınıp tanınmayacağını merak ediyor. CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay tarafından TBMM’ye sunulan kademeli emeklilik kanun teklifi komisyonda beklerken, düzenlemenin kabul edildiğine veya yürürlüğe girdiğine ilişkin resmî bir karar bulunmuyor.
Osmaniye’de SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında çalışan vatandaşların yakından takip ettiği kademeli emeklilik tartışmaları, 13 Ekim 2026 itibarıyla gündemdeki yerini koruyor.
Özellikle 8 Eylül 1999 sonrasında sigortalı olan çalışanlar, mevcut emeklilik sisteminde yaş ve prim günü şartlarına ilişkin yeni bir düzenleme yapılmasını bekliyor.
Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER) tarafından sürdürülen çalışmalar ve milletvekillerinin TBMM’ye sunduğu kanun teklifleri, konunun yeniden gündeme gelmesinde etkili oluyor.
Ancak Meclise teklif sunulması, düzenlemenin yasalaştığı veya vatandaşlara yeni bir emeklilik hakkı tanındığı anlamına gelmiyor.
Kademeli Emeklilik Meclis’ten Geçti mi?
13 Ekim 2026 tarihi itibarıyla kademeli emeklilik konusunda Türkiye Büyük Millet Meclisinden geçmiş ve yürürlüğe girmiş yeni bir düzenleme bulunmuyor.
TBMM'nin resmî internet sitesinde yer alan bilgilere göre CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay'ın ilk imza sahibi olduğu kanun teklifinin son durumu “Komisyonda” olarak gösteriliyor.
2/2959 esas numaralı teklif, 3 Mart 2025 tarihinde TBMM Başkanlığına sunuldu.
Teklif, 4 Mart 2025 tarihinde Plan ve Bütçe Komisyonuna sevk edildi. Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu da tali komisyon olarak belirlendi.
Teklifin kanunlaşması için gerekli yasama süreci henüz tamamlanmadı.
Bu nedenle kademeli emeklilikten yararlanılabileceği yönündeki iddiaların yürürlükteki mevzuatla karıştırılmaması gerekiyor.
Osmaniye’de 1999-2008 Arası Sigortalılar Düzenlemeyi Bekliyor
Osmaniye merkez ile Kadirli, Düziçi, Bahçe, Toprakkale, Hasanbeyli ve Sumbas ilçelerinde yaşayan, sigorta başlangıcı 1999-2008 yılları arasına denk gelen çalışanlar da kademeli emeklilik tartışmalarını yakından takip ediyor.
Özellikle uzun yıllardır prim ödemesine rağmen yaş şartını tamamlayamadığı için emekli olamayan vatandaşlar açısından yeni bir düzenleme beklentisi bulunuyor.
Osmaniye’de sanayi kuruluşlarında çalışan işçiler, esnaf, bağımsız çalışanlar ve kamu görevlileri bakımından emeklilik koşulları; ilk sigortalılık tarihi, prim ödeme süresi ve tabi olunan sosyal güvenlik statüsüne göre değişebiliyor.
Yeni düzenlemenin yasalaşması halinde hangi sigortalı gruplarını kapsayacağı ve hangi şartların uygulanacağı, kabul edilen kanun metnine göre kesinlik kazanacak.
Osmaniye'de düzenlemeden yararlanabilecek kişi sayısına ilişkin ise doğrulanmış güncel bir resmî veri bulunmuyor.
CHP’li Cevdet Akay’ın Teklifinde Neler Var?
CHP Karabük Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay tarafından hazırlanan kanun teklifi, emeklilik yaşına ve prim ödeme gün sayılarına ilişkin değişiklikler içeriyor.
Teklifte, 1999 sonrasında sigortalı olan çalışanlar için kademeli emeklilik sisteminin uygulanması amaçlanıyor.
Düzenlemeyle sigorta başlangıç tarihlerine bağlı olarak farklı yaş ve prim günü koşullarının belirlenmesi öngörülüyor.
Kanun teklifinin gerekçesinde, 8 Eylül 1999 ile 16 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olan vatandaşların emeklilik koşullarının yeniden ele alınması gerektiği savunuluyor.
Teklifin madde metninde ise kademeli geçiş tablosu 30 Nisan 2008 tarihine kadar uzanıyor.
Bu tarih farklılığı nedeniyle düzenlemenin kesin kapsamının ancak yasama süreci tamamlandığında netleşebileceği belirtiliyor.
Kademeli Emeklilikte Yaş Şartı Kaç Olacak?
Cevdet Akay'ın sunduğu kanun teklifinde, sigorta başlangıç yılına göre değişen yaş ve prim ödeme koşulları yer alıyor.
Teklif metnindeki örnek kademeler şöyle:
| Sigorta başlangıç yılı | Kadın | Erkek | Prim günü |
|---|---|---|---|
| 2001 | 51 | 53 | 6.675 |
| 2002 | 52 | 54 | 6.750 |
| 2003 | 53 | 55 | 6.825 |
| 2004 | 54 | 56 | 6.900 |
| 2005 | 55 | 57 | 6.975 |
| 2006 | 56 | 58 | 7.050 |
| 2007 | 57 | 59 | 7.125 |
| 2008 (30 Nisan'a kadar) | 58 | 60 | 7.200 |
Önemli: Bu tablo yürürlükteki emeklilik şartlarını değil, TBMM'de komisyonda bekleyen kanun teklifindeki önerileri göstermektedir.
Teklifte 1999 ve 2000 yıllarına ilişkin tarih aralıklarında çakışan ifadeler bulunduğundan bu dönemlere ait koşulların ayrıca netleştirilmesi gerekiyor.
Esnafın Prim Gün Sayısı 7.200’e Düşecek mi?
Kademeli emeklilik tartışmalarında öne çıkan konulardan biri de Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamındaki prim ödeme gün sayıları.
Cevdet Akay'ın teklifinde belirli sigortalılık statülerinde emeklilik için öngörülen 9.000 günlük prim şartının 7.200 güne indirilmesine yönelik değişiklikler bulunuyor.
Düzenlemenin kabul edilmesi halinde ilgili sigortalı gruplarının prim şartları yeniden belirlenebilecek.
Ancak mevcut durumda tüm esnaf ve memurlar için 7.200 prim günü üzerinden emeklilik hakkı sağlayan yeni bir düzenleme yürürlüğe girmiş değil.
Bağ-Kur ve kamu çalışanlarına ilişkin emeklilik koşullarında sigortalılık başlangıcı, tabi olunan mevzuat ve hizmet süreleri önemini koruyor.
2000 Sonrası Sigortalılar Ne Zaman Emekli Olabilecek?
Kademeli emeklilik konusunda en fazla araştırılan sorulardan biri, 2000 yılı ve sonrasında sigortalı olan vatandaşların hangi yaşta emekli olabilecekleri.
Mevcut mevzuata göre 8 Eylül 1999 sonrasından 30 Nisan 2008'e kadar ilk defa 4A kapsamında sigortalı olan kişiler için genel olarak kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş koşulu bulunuyor.
Bu dönemde sigortalı olan çalışanlar, 7.000 prim günü şartını veya 25 yıllık sigortalılık süresiyle birlikte 4.500 prim günü şartını yerine getirerek yaşlılık aylığına hak kazanabiliyor.
Buna karşılık 2008 sonrası ilk defa sigortalı olan vatandaşlar için farklı prim ve yaş koşulları uygulanıyor.
Emeklilik tarihi, yalnızca kişinin sigorta başlangıcına göre değil, prim ödeme gününe, sigortalılık statüsüne ve kişisel hizmet bilgilerine göre belirleniyor.
Dolayısıyla 2000 sonrası sigortalı olan herkesin aynı tarihte emekli olabileceğini söylemek mümkün değil.
EMADDER Bakanlık Yetkilileriyle Görüştü
Kademeli emeklilik talebini gündemde tutan Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER), çalışanların beklentilerini ilgili kurumlara iletmeye devam ediyor.
Dernek tarafından yapılan açıklamaya göre EMADDER Genel Başkanı Mihriban Uğurlu ve yönetim kurulu üyeleri, 20 Ağustos 2026 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın ile bir görüşme gerçekleştirdi.
Görüşmede 8 Eylül 1999 sonrasında sigortalı olan çalışanların yaşadığı sorunlar ve kademeli emeklilik talepleri gündeme getirildi.
Dernek yönetimi, mevcut sistemde sigorta başlangıcı birbirine yakın kişiler arasında önemli emeklilik tarihi farklılıkları oluştuğunu savunarak çözüm önerilerini Bakanlık yetkililerine sundu.
EMADDER, yaptığı açıklamada kademeli emekliliğin sosyal güvenlik sisteminde hakkaniyetin sağlanması açısından gerekli olduğunu belirtti.
Ancak bu görüşmenin ardından yeni bir emeklilik düzenlemesinin kabul edildiğine veya yürürlüğe gireceği tarihin belirlendiğine ilişkin resmî bir duyuru yapılmadı.
EYT ile Kademeli Emeklilik Arasındaki Fark Nedir?
2023 yılında yürürlüğe giren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi, belirli koşulları sağlayan ve 8 Eylül 1999 tarihi ile öncesinde sigortalı olan vatandaşların emeklilikte yaş şartından muaf tutulmasını sağladı.
Ancak bu tarihten sonra sigortalı olan kişiler, EYT kapsamında getirilen yaş şartının kaldırılması düzenlemesinden yararlanamadı.
Kademeli emeklilik talepleri ise 1999 sonrası sigortalı olan kişilere yaş ve prim şartlarında aşamalı geçiş imkânı tanınmasına odaklanıyor.
EYT ile kademeli emeklilik arasındaki temel fark, düzenlemelerin kapsadığı sigortalılık başlangıçları ve önerilen emeklilik koşullarında ortaya çıkıyor.
Kademeli emeklilik, mevcut durumda yürürlüğe girmiş yeni bir hak değil, kanun teklifleri ve toplumsal talepler çerçevesinde tartışılan bir düzenleme niteliği taşıyor.
Kademeli Emeklilik Ne Zaman Çıkacak?
Kademeli emeklilik düzenlemesinin yürürlüğe gireceği tarihe ilişkin resmî bir takvim açıklanmadı.
TBMM'de kanun tekliflerinin kabul edilmesi için ilgili komisyonlarda değerlendirilmesi ve yasama sürecinin tamamlanması gerekiyor.
Teklifin Genel Kurulda kabul edilmesi ve gerekli yürürlük işlemlerinin tamamlanması halinde yeni hükümler uygulanabilecek.
Ancak bir teklifin komisyonda bulunması, kesin olarak yasalaşacağı anlamına gelmiyor.
Düzenlemenin ne zaman görüşüleceği, hangi maddelerinin kabul edileceği veya değiştirilip değiştirilmeyeceği konusunda kesin bir tarih bulunmuyor.
Bu nedenle sosyal medyada paylaşılan emeklilik yaş tablolarının ve yürürlük tarihi iddialarının resmî kaynaklarla karşılaştırılması önem taşıyor.
Osmaniye’de Emeklilik Şartları Nasıl Öğrenilir?
Osmaniye’de emeklilik başvurusu yapmayı planlayan vatandaşlar, mevcut sigortalılık ve prim bilgilerini Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden kontrol edebiliyor.
e-Devlet sistemi aracılığıyla sigorta başlangıcı, hizmet dökümü, prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık statüsü gibi bilgilere ulaşılabiliyor.
Emeklilik tarihini öğrenmek isteyenler, SGK'nın emeklilik hesaplama hizmetlerinden yararlanabiliyor.
Osmaniye Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ve ilgili sosyal güvenlik merkezlerinden de mevcut mevzuat kapsamında emeklilik koşulları hakkında bilgi alınabiliyor.
Vatandaşların henüz kabul edilmemiş kanun tekliflerine dayanarak çalışma hayatlarını veya emeklilik başvurularını planlamamaları gerekiyor.
Kademeli Emeklilikte Gözler TBMM'de
Osmaniye'de ve Türkiye genelinde 1999-2008 yılları arasında sigortalı olan çalışanların kademeli emeklilik beklentisi sürüyor.
CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay'ın hazırladığı teklifin yanı sıra farklı milletvekilleri tarafından da emeklilik yaşına ve prim ödeme gün sayılarına ilişkin kanun teklifleri TBMM'ye sunuldu.
Bu teklifler, emeklilik sisteminde değişiklik yapılması konusundaki tartışmaların devam ettiğini gösteriyor.
Ancak söz konusu düzenlemelerin herhangi birinin kabul edildiğine ilişkin resmî bir karar bulunmuyor.
13 Ekim 2026 itibarıyla kademeli emeklilik Meclis'ten geçmedi. 1999-2008 yılları arasında sigortalı olan vatandaşları kapsayabilecek tekliflerin komisyon süreçleri devam ediyor. Yeni emeklilik şartları ve yürürlük tarihi konusunda gözler TBMM'den ve ilgili bakanlıktan gelecek resmî açıklamalara çevrilmiş durumda.




