Cebelibereket’in 1928 yılındaki idari yapısını gösteren harita, Osmaniye ve çevresinin geçmişteki yönetim bağlantılarını ortaya koyuyor. Ahmet Kargın tarafından hazırlanan çalışmanın açıklama bölümünde Bahçe, Cebelibereket Merkez, Ceyhan, Dörtyol ve İslahiye olmak üzere beş kaza yer alıyor.

Tarihi kayıtlara dayanılarak oluşturulan harita, Osmaniye Belediye Başkanı İbrahim Çenet’in dile getirdiği “Büyükşehir Osmaniye” hedefiyle birlikte değerlendirildiğinde, bölgenin geçmişi ile gelecekteki yönetim arayışları arasında bir tartışma zemini sunuyor. Çenet, belediyenin yayımladığı açıklamasında daha yaşanabilir bir büyükşehir oluşturma hedefini ifade etmişti.

Haritada Beş Kaza Farklı Renklerle Gösteriliyor

Haritanın “1928 yılındaki kazalar (ilçeler)” başlıklı bölümünde Bahçe açık yeşil, Cebelibereket Merkez açık turuncu, Ceyhan pembe, Dörtyol mor ve İslahiye açık mavi renkle işaretleniyor.

Batıda Ceyhan, doğuda İslahiye, güneyde Dörtyol ve kuzeydoğuda Bahçe’nin yer aldığı çizim, Cebelibereket’in idari yapısının bugünkü Osmaniye sınırlarıyla birebir örtüşmediğini görsel olarak anlatıyor. İskenderun Körfezi ve Akdeniz de haritanın coğrafi çerçevesini tamamlıyor.

Cebelibereket Haritası Ve Çenet’in Büyükşehir Hedefi-1

Güncel Sınırlar Karşılaştırma İçin Eklenmiş

Çalışmada tarihi idari alanların yanında güncel il ve ilçe sınırlarına ilişkin işaretler de bulunuyor. Harita açıklamasında “Güncel il sınırı” ve “Güncel ilçe sınırı” ayrı çizgilerle gösteriliyor.

Cebelibereket Merkez alanında Osmaniye Merkez ve Toprakkale; Bahçe alanında ise Düziçi ve Hasanbeyli adları okunuyor. Bu gösterim, eski idari birimlerle günümüzdeki yerleşimlerin birlikte incelenmesine yardımcı oluyor.

Kadirli ve Sumbas adları da haritanın kuzey bölümünde bulunuyor. Ancak bu adların çizimde yer alması, tek başına 1928’de Cebelibereket’in kazaları oldukları şeklinde yorumlanmamalı. Haritanın beş kazayı sıralayan açıklama bölümünde Kadirli ve Sumbas bulunmuyor.

1928’de Çizilmiş Bir Harita Değil

Haritada kaynak olarak “TC Dahiliye Vekaleti, Son Teşkilatı Mülkiyede Köylerimizin Adları, Ankara 1928” bilgisi veriliyor. Hazırlayan bölümünde ise Ahmet Kargın’ın adı yer alıyor.

Dolayısıyla çalışma, 1928’de hazırlanmış özgün bir harita olarak değil, o dönemin idari kayıtlarından yararlanılarak oluşturulmuş bir görselleştirme olarak değerlendirilmeli. Güncel sınırların da eklenmesi, çalışmanın karşılaştırmalı niteliğini güçlendiriyor.

Çenet’in Büyükşehir Hedefiyle Nasıl İlişkilendirilebilir?

Başkan İbrahim Çenet’in büyükşehir hedefi, Osmaniye’nin gelecekteki gelişimine ilişkin bir yaklaşım ortaya koyuyor. Çenet, belediye personeline yönelik bir programda, “daha yaşanılabilir bir Büyükşehir Osmaniye’yi kurma hayalini üstlendik” ifadelerini kullanmıştı.

Tarihi harita ise geçmişte farklı yerleşimlerin hangi yönetim çatısı altında gösterildiğini anlatıyor. İki konu arasındaki bağlantı; ulaşım, ekonomik ilişkiler ve hizmet planlamasının bölgesel ölçekte ele alınması üzerinden kurulabilir.

Bununla birlikte, Kargın’ın haritasının Çenet’in önerisine dayanak oluşturduğuna veya belediyenin resmî planında kullanıldığına ilişkin bir bilgi bulunmuyor.

Tarihi İdari Yapı, Bugünkü Sınır Değişikliği Kararı Değil

Haritada Ceyhan, Dörtyol ve İslahiye’nin Cebelibereket’in kazaları arasında gösterilmesi, bu ilçelerin bugün Osmaniye’ye bağlanacağı anlamına gelmiyor. Çalışma, tarihsel idari yapıyı gösteriyor; güncel bir sınır değişikliği önerisini veya kararını belgelemiyor.

Mevcut Büyükşehir Belediyesi Kanunu, toplam nüfusu 750 binin üzerinde olan illerin il belediyelerinin kanunla büyükşehir belediyesine dönüştürülebileceğini belirtiyor. Bu nedenle Osmaniye’nin büyükşehir hedefi; tarihi sınırların yanı sıra güncel yasal koşullar, nüfus, mali kaynaklar ve hizmet ihtiyaçları üzerinden değerlendirilmek durumunda.

Muhabir: Resul Özdil