Osmaniye’de tarım sektörü, artan girdi maliyetleri nedeniyle üretim baskısıyla karşı karşıya kalmaya devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Nisan ayı Tarım-Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE) verileri, üretim maliyetlerindeki yükselişin sürdüğünü ortaya koydu.

Sakarya'da 'GAZBİR-GAZMER 100 bininci MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Takdim Töreni' düzenlendi
Sakarya'da 'GAZBİR-GAZMER 100 bininci MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Takdim Töreni' düzenlendi
İçeriği Görüntüle

Verilere göre endeks Nisan ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 5,61 arttı. Yılın başından bu yana artış oranı yüzde 17,49 olurken, yıllık bazda yükseliş yüzde 38,97 olarak kaydedildi. On iki aylık ortalamalara bakıldığında ise artış oranı yüzde 33,79’a ulaştı.

Osmaniye’de üretim yapan çiftçiler için en dikkat çekici artış kalemleri, doğrudan üretim maliyetlerini etkileyen gübre, enerji ve ilaç giderleri oldu.

Icralar Ve TarımGÜBRE VE ENERJİ MALİYETLERİ ÖNE ÇIKTI

Tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksi Nisan ayında yüzde 6,19 artarken, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksi yüzde 1,95 yükseldi.

Yıllık bazda ise tarımda kullanılan mal ve hizmetler yüzde 41,21 artarken, yatırım kalemlerinde yüzde 25,8’lik yükseliş görüldü.

Osmaniye’de özellikle gübre fiyatlarındaki artış, üreticilerin en çok şikâyet ettiği konular arasında yer aldı.

Ci̇ftçi Tarım ParaALT KALEMLERDE DİKKAT ÇEKEN ARTIŞ

TÜİK verilerine göre yıllık bazda en yüksek artışlar gübre ve toprak geliştiricilerde yüzde 62,77 ile kaydedildi. Enerji ve yağlayıcılar ise yüzde 48,44 artışla dikkat çekti.

Buna karşılık tarımsal ilaçlarda yüzde 21,64, makine bakım masraflarında ise yüzde 24,04 oranında artış görüldü.

Osmaniye’de özellikle sulama, mazot ve gübre giderleri üreticinin en büyük maliyet kalemleri arasında yer almayı sürdürüyor.

Osmaniyeliler İçin Uyarı Toprak Yok Oluyor Risk Büyük4

AYLIK ARTIŞLAR DA SÜRÜYOR

Aylık bazda en yüksek artış enerji ve yağlayıcılarda yüzde 12,54, gübre ve toprak geliştiricilerde ise yüzde 11,51 olarak hesaplandı.

Veteriner harcamaları yüzde 1,08 ile en düşük artış gösteren kalem olurken, diğer mal ve hizmetlerde artış yüzde 1,62 seviyesinde kaldı.

Osmaniyeliler İçin Uyarı Toprak Yok Oluyor Risk Büyük3ÜRETİCİ ÜZERİNDEKİ BASKI ARTIYOR

Osmaniye’de tarımsal üretim yapan çiftçiler, özellikle gübre ve mazot fiyatlarındaki yükselişin üretim planlarını zorlaştırdığını belirtiyor. Artan maliyetlerin hem ekim alanlarını hem de verimliliği etkileyebileceği ifade ediliyor.

Uzmanlara göre girdi maliyetlerindeki yükselişin devam etmesi, önümüzdeki dönemde gıda fiyatlarına da doğrudan yansıyabilecek bir risk oluşturuyor.

Tarım sektöründeki maliyet artışları, Osmaniye’de hem üretici hem de tüketici tarafında ekonomik baskıyı artıran en önemli başlıklardan biri olmaya devam ediyor.

Muhabir: Resul Özdil