Çıraklık ve staj dönemlerinin emekliliğe sayılıp sayılmayacağı konusu Osmaniye’de ve Türkiye genelinde yeniden tartışma konusu oldu. Yargıtay’ın verdiği yeni karar, konuya ilişkin davaları tekrar gündeme taşıdı.

Bir davada, 16 yaşında çırak olarak çalışan bir kişinin, bu dönemde üretime fiilen katıldığını öne sürerek söz konusu sürenin emeklilik hesabına dahil edilmesi talebi mahkemeye taşındı. Yerel mahkeme, çalışmanın meslek öğrenme kapsamında değerlendirilemeyeceğini belirterek davayı kabul etti. Ancak dosya temyiz incelemesine gidince Yargıtay, hizmet tespiti konusunda yeterli araştırma yapılmadığını belirterek kararı bozdu.

Hukuk çevrelerine göre bu karar, çıraklık ve staj dönemlerinde fiili çalışma iddiası bulunan benzer dosyalar için yeni bir tartışma başlattı. Ancak mevcut uygulamada çıraklık ve staj süreleri, uzun vadeli sigorta primi yatırılmadığı için emeklilik hesabına dahil edilmiyor.

Staj Ciraklik 1 1024X592Uzmanlar, yalnızca iş kazası, meslek hastalığı ve genel sağlık sigortası kapsamında prim yatırılan bu dönemlerin, emeklilik başlangıcı olarak kabul edilmediğini belirtiyor. Emeklilik hesabında esas alınan tarih ise malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primlerinin ilk yatırıldığı tarih olarak kabul ediliyor.

Öte yandan bazı istisnalar da bulunuyor. Kadın çalışanlar için doğum borçlanması, avukatlık stajı ve bazı akademik süreçlerde geçen süreler belirli şartlar altında borçlanılabiliyor.

Çıraklık ve staj mağdurları ise yıllardır bu sürelerin emeklilikten sayılması için yasal düzenleme talep ediyor. Ancak şu an için böyle bir düzenleme bulunmuyor.

Yargıtay’ın son kararı, bazı çevrelerde umut olarak değerlendirilse de uzmanlar, bunun otomatik bir emeklilik hakkı doğurmadığını ve her dosyanın kendi içinde detaylı delil incelemesi gerektirdiğini vurguluyor.

Osmaniye’de İlk Evim Konut Kredisi Beklentisi Sürüyor
Osmaniye’de İlk Evim Konut Kredisi Beklentisi Sürüyor
İçeriği Görüntüle

Muhabir: Resul Özdil