Adana ve Osmaniye’de art arda meydana gelen depremlerin ardından Prof. Dr. Osman Bektaş’tan dikkat çeken değerlendirmeler geldi. Bektaş, yaşanan sarsıntıların doğrudan “büyük bir depremin habercisi” şeklinde yorumlanamayacağını belirtirken, bölgedeki stres transferinin uzun süre devam edebileceğine dikkat çekti.
Kaynakta aktarılan bilgilere göre Adana’nın Saimbeyli ilçesinde 4,8 ve 4,9 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Kısa süre sonra ise Osmaniye’nin Sumbas ilçesinde 5,2 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Sarsıntıların ardından bölgede en büyüğü 4,4 olarak belirtilen çok sayıda deprem meydana geldi.
Osmaniye’de 5,2 Büyüklüğünde Deprem
Peş peşe meydana gelen depremler Adana ve Osmaniye’de tedirginliğe neden olurken, Prof. Dr. Osman Bektaş yaşanan süreci stres transferi üzerinden değerlendirdi.
Bektaş, 4,8, 4,9 ve 5,2 büyüklüğündeki üç depremin ardından meydana gelen 4,4, 4,3 ve 4,1 büyüklüğündeki sarsıntılara işaret ederek, ani dinamik stres transferinin ilk aşamasının büyük ölçüde sönümlendiğini ifade etti.
Bektaş, “Kısa aralıklarla meydana gelen 4.8, 4.9 ve 5.2 büyüklüğündeki depremlerin oluşturduğu ani dinamik stres transferinin ilk aşaması, devamındaki 4.4, 4.3 ve 4.1’lik depremlerle büyük ölçüde sönümleniyor” değerlendirmesinde bulundu.
“Stres Transferi Yıllarca Sürebilir”
Bektaş’a göre ilk aşamadaki hareketliliğin azalması, bölgedeki sürecin tamamen sona erdiği anlamına gelmiyor.
Özellikle Adana Ovası çevresindeki faylara dikkat çeken Bektaş, “2023 ve sonrasındaki depremlerin Adana Ovası’nı çevreleyen faylar üzerindeki zamana bağlı viskoelastik stres transferi yıllarca sürebilir” ifadelerini kullandı.
Orta Büyüklükteki Depremler İçin Zemin Uyarısı
Bektaş’ın dikkat çektiği bir diğer konu ise zemin koşulları oldu. Orta büyüklükteki depremlerde dahi yerel zemin özelliklerinin hasar üzerindeki etkisinin göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti.
Bektaş, “Bu nedenle orta büyüklükteki depremlerde özellikle zemin büyütmesinden kaynaklanabilecek hasarlara dikkat edilmeli” uyarısında bulundu.
“Büyük Bir Deprem Geliyor Demek Mümkün Değil”
Bektaş, yaşanan hareketliliğin büyük bir depremin kesin habercisi olarak değerlendirilmesine de karşı çıktı. Adana’daki fay zonunu “zayıf bir fay zonu” olarak nitelendiren Bektaş, bölgede biriken enerjinin 4-5 büyüklüğündeki depremlerle açığa çıktığı yönündeki görüşünü paylaştı.
Saimbeyli ve Sumbas merkezli üç depremin 2023 Kahramanmaraş depremlerinin artçısı olmadığını belirten Bektaş, buna karşın 2023’teki büyük depremlerin söz konusu faylar üzerinde etkisinin bulunabileceğini ifade etti.
Bektaş, “Büyük bir depremin habercisi olarak bunları yorumlayamam. Kesin bir şekilde ‘büyük bir deprem geliyor’ demek mümkün değil” dedi.
Osmaniye Ve Adana İçin Uzun Süreli Sürece Dikkat
Bektaş’ın değerlendirmelerine göre bölgede kısa süre içerisinde yaşanan depremlerin ilk aşamasındaki ani stres transferi büyük ölçüde azalırken, daha uzun vadeli tektonik etkilerin devam etmesi mümkün.
Bu nedenle Bektaş’ın açıklamalarında, deprem büyüklüğünün yanı sıra özellikle zemin büyütmesi ve bunun orta büyüklükteki depremlerde oluşturabileceği hasar riski öne çıktı.





