3 Milyon TL ve Üzeri Cirosu Olanlar Kapsamda

Yıldız'ın verdiği bilgilere göre, 2025 yılı brüt satış hasılatı 3 milyon lira ve üzerinde olan mükelleflerin e-Fatura sistemine geçmesi zorunlu hale geldi. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın uygulamaya koyduğu düzenleme kapsamında, belirtilen şartları sağlayan işletmelerin 1 Temmuz'a kadar sisteme dahil olması gerekiyor.

Para-20

Birçok Sektöre Zorunluluk Getirildi

Ciro şartından bağımsız olarak bazı sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler için de e-Fatura ve e-Arşiv kullanımı zorunlu tutuluyor. Bu kapsamda;

Garanti BBVA BonusFlaş'ta 'Bonus Çarşı' hizmetini kullanıma sundu
Garanti BBVA BonusFlaş'ta 'Bonus Çarşı' hizmetini kullanıma sundu
İçeriği Görüntüle
  • Akaryakıt sektöründe faaliyet gösterenler,
  • Sigara ve alkol üreticileri ile ithalatçıları,
  • E-ticaret platformları,
  • İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan işletmeler,
  • Sebze ve meyve ticareti yapan komisyoncu ve tüccarlar,
  • SGK ile anlaşmalı hastane ve tıp merkezleri,
  • Gayrimenkul ve motorlu araç alım-satım veya kiralama işi yapanlar,
  • Turizm işletme veya yatırım belgesine sahip oteller,
  • Elektrikli araç şarj hizmeti veren firmalar,
  • Maden, şeker ve demir-çelik sektöründe faaliyet gösteren işletmeler

zorunluluk kapsamındaki sektörler arasında yer alıyor.

Para2-1

Kağıt Fatura Düzenlemeye Devam Edenlere Ceza

TÜRMOB Başkanı Yıldız, zorunluluk kapsamında olmasına rağmen kağıt fatura düzenlemeyi sürdüren işletmeler için Vergi Usul Kanunu kapsamında özel usulsüzlük cezaları uygulanacağını belirtti.

Yıldız, kesilecek cezanın fatura tutarının yüzde 10'u oranında hesaplanabildiğini ve 2026 yılı için yıllık üst sınırın 17 milyon liraya kadar çıktığını ifade etti.

Para1-2

Mükelleflere Kritik Uyarı

İşletmelerin cezai yaptırımlarla karşılaşmaması için geçiş sürecini zamanında tamamlaması gerektiğini vurgulayan Yıldız, mükelleflerin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yetkilendirilen özel entegratör firmalar aracılığıyla sisteme dahil olabileceğini söyledi.

Muhabir: Suğra İrem Yıldız