Düziçi İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı Siber Suçlarla Mücadele Şube ekipleri, SİBERAY programı kapsamında Düziçi şehir merkezinde farklı noktada billboard çalışması yaparken  kamu kurum ve kuruluşlarında bilgilendirme afişleri astı.  Emniyet SİBERAY programıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Gelişen teknoloji ile Bilişim Sistemleri ve İnternet kullanımı hayatın vazgeçilmez unsurları haline gelmiştir. Teknolojinin insan hayatına getirdiği birçok olumlu etki ile beraber olumsuz etkileri de mevcuttur. Özellikle çocukların uzun süre internet ortamlarında bulunması bunların suç mağduru olma ihtimallerini arttırmaktadır.

Öte yandan bilinçsiz kullanım, çevrimiçi dolandırıcılık ve benzeri suçlara kolaylık sağlamakta vatandaşlarımız ve kurumsal yapılar bu konularda maddi anlamda da mağdur olabilmektedir.

“Güvenli ve kontrollü internet kullanımı”

Bu çerçevede Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve İl Şube Müdürlükleri tarafından koordineli olarak güvenli internet, bilinçli sosyal medya kullanımı ve çevrimiçi dolandırıcılığa karşı bilinçlendirmek amacıyla farkındalık faaliyetleri gerçekleştirilmektedir.

Bu bağlamda yeknesaklığın sağlanması amacıyla Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığınca çocuklar başta olmak üzere her yaş gurubuna yönelik; teknoloji bağımlılığını önlemede etkin rol alan, güvenli ve kontrollü internet kullanımı becerilerini kazandırmayı hedefleyen, siber farkındalık faaliyetleri konusunda çalışma yapmak üzere 20 Ocak 2020 tarihli Genel Müdürlük Makam Oluru ile SİBERAY programı oluşturulmuştur.”

TELEFON DOLANDIRICILIĞINA DİKKAT

Özellikle telefon kullanmak suretiyle toplumumuz da uzun süredir devam ede gelen bir dolandırıcılık yöntemi var. Dolandırıcılık çok farklı yöntemlerle gerçekleştiriliyor.

Örnek vermek gerekirse, aranılan şahıslar üzerinde öncelikle ciddi anlamda, özgeçmişleri yönleri ile, kimlik yönleri ile yönü ile araştırma, hatta bunların bazı banka hesapları yönüyle tespit edilen şahıslar olduklarını görüyoruz.

Yüksek miktarda para ile dolandırılan şahıslarda bunu görüyoruz Şahıslar, dolandırmak için mağdurların önce kimlik bilgilerine sahip olup, onlara telefon etmek suretiyle kendileri ile ilgili bir güven ortamı oluşturuyorlar.

İşte telefonda telsiz sesini dinleterek, polis olduğunu, hakim olduğunu, savcı olduğunu, rütbeli asker olduğunu söyleyerek, bir takım yöntemler kullanarak, şahısları kendileri ile ilgili şüphe oluşturacak herhangi bir soru işareti bırakmayacak şekilde güven terkin etmiş oluyorlar.

Daha sonrasında, bu şahısların acıma hisleri diyebiliriz, şefkat duyguları diyebiliriz, hayırseverlik duyguları diyebiliriz, yardımseverlik duyguları diyebiliriz veya bir takım korkularından istifade ederek, bu insanları telefon da ikna ederek, hesaplarındaki paraları, bunların saha öncesinde sahte kimliklerle açmış oldukları hesaplara transfer ettiklerini görüyoruz. Bunları nasıl yapıyorlar? Açıyor müştekiye telefonu şunu söylüyor, diyor ki, 'Senin hesabın terör örgütü tarafından kullanılıyor.

Hesabından para kullanılıyor. Biz bunu tespit ettik. Bununla ilgili çalışma yapıyoruz. Ama bunu kimse ile paylaşma. Biz bu şahısların peşindeyiz' diyerek şahsı ikna yöntemleri ile ikna ediyorlar. Hatta şunu da söylüyorlar, daha öncesin de, banka hesaplarını bildikleri için, 'Senin banka hesabını biliyoruz, hesap hareketliliğini takip ediyoruz.

Bizim bu hesaptan para sızdıranları tespit edebilmemiz için, senin bir hareketlilik yapman lazım. Yani bu hesaptan şu hesaba para aktarman lazım ki, bu şahısları takip edebilelim.' gibi değişik ikna yöntemleri bulup, bu insanları ATM cihazları ve bankamatik cihazlarına veya bazılarını da bizzat bankalara yönlendirmek suretiyle hesaplarından para transfer ettirmek suretiyle dolandırıcılık yapmakta olduklarını ifade ettiler. Haber: Ersin Şimşek