Düziçi’nde 18 yıldır faaliyette gösteren özel yeni Düziçi özel eğitim merkezi kurum müdürü Elif Acer ile 8 Nisan fizyoterapistler gününde yaptıkları çalışmaları bize anlatı.

Özel Yeni Düziçi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, Osmaniye ili içerisinde ilk kurum olarak ön plana çıkmakta olduğunu kaydeden Elif Acer, 3 fizyoterapist, 7 özel eğitim öğretmeni ve 7 yardımcı personel ile hizmet verdiklerini söyledi.

Kurumumuzda fizyoterapistlerimiz özelleşmiş olarak çocuk rehabilitasyonu üzerine hizmet vermektedir. Fizyoterapi bölümümüzde rehabilitasyona ek olarak uzay terapi ve duyu bütünleme uygulanmaktadır.

Kurumumuz da yaygın gelişimsel bozukluk, özgül öğrenme güçlüğü, zihinsel engelli ve bedensel engelli çocuklara hizmet vermekte olduğunu belirten kurum müdürü Elif Acer 8 nisan fizyoteraspistler günü olması nedeniyle kurumda görev yapan İbrahim Sarı, Berkay Aydoğan, Efe Can fizyoterapist arkadaşlarımın gününü kutluyorum, dedi.

Fizyoterapist kimdir?

Fizyoterapist, sağlıklı bireylerin sağlığını koruması ve doğuştan ya da sonradan kazanılmış engelleri, eğitimini aldıkları tedavi teknikleriyle minimize etmeye çalışıp, engelli bireylerin kendi ihtiyaçlarını kendileri sağlayacak seviyeye getirmeye çalışan sağlık personelidir. Üzerine çalışılan hastalıklar kabaca;

  • Hemipleji(İnme)
  • Pediatri(Çocuk)
  • Ortopedi(Kas-İskelet sistemi rahatsızlıkları)
  • Pulmoner(Solunum)
  • Kardiovasküler
  • Nörolojik Rehabilitasyon alanlarında hizmet vermektedir.

Çocuk Fizyoterapisti kimdir?

Çocuk fizyoterapisti, en az 4 yıllık fizyoterapi rehabilitasyon lisans eğitimini alarak fizyoterapist ünvanı almış, çocuk alanında özelleşmiş fizyoterapistlerdir.

Çocuk fizyoterapistleri; bebek, çocuk ve ergenlerin çeşitli doğuştan, gelişimsel, kas-iskelet sistemine ait ve sonradan edinilen bozukluk ya da hastalıkların tedavisi üzerinde özelleşmişlerdir. Tedaviler; kaba ve motor becerilerin, denge ve koordinasyonun ve kuvvet ve dayanaklılığın geliştirilmesinin yanında bilişsel ve duyusal sürecin ve entegrasyonun geliştirilmesine de yardım eder.

Çocuk fizyoterapistleri genel fizyoterapi bilgisi üzerine, normal çocuğun büyüme ve gelişimi, çocuklarda nöromusküler sistem ve motor gelişim özelliklerinin kronolojik süreci hakkında bilgi sahibidirler. Çocuklarda gelişim açısından normalden sapmaya neden olabilecek problemlerin fizyoterapi ve rehabilitasyonunda görev alırlar.

Çocuk fizyoterapisti, doğumdan ergenlik döneme kadar, bir hastalık, bozukluk ya da travmaya bağlı olarak fonksiyonel kısıtlılık ve özre sahip çocukların değerlendirme, ön değerlendirme ve tedavisi ile ilgilenir. Pediatrik rehabilitasyon; çocuklarda döğüm öncesi, doğum sırasında ve doğumdan sonraki nedenlerle oluşabilen fiziksel, bilişsel, duyu-algı ya da kognitif bozuklukların yarattığı özür ya da engel tablosuna ekip yaklaşımını gerektirir.

elif-acer
elif-acer

Doğum öncesi, doğumsal ve doğum sonrasında fiziksel ve zihinsel gelişimi yönde etkileyen çeşitli nörolojik bozukluklarda fizyoterapi rehabilitasyon açısından uygun değerlendirme yaklaşımlarının belirlenmesi ve gereken fizyoterapi rehabilitasyon programlarının oluşturulması ve aile eğitimi konusunda görev alırlar.

Ayrıca, çocuklarda uygulanabilen operasyon öncesi ve sonrası değerlendirme ve fizyoterapi uygulamalarında da görev alırlar. Çocuk fizyoterapisti, erken dönemde sağlık problemlerinin tespitine yardımcı olur ve çocuklarda meydana gelen bozuklukları tedavi etmek için çeşitli tedavi modalitelerini kullanır. Haber: Fatma Hakkoymaz Şimşek