Erzincan'ın İliç ilçesine bağlı Çöpler köyündeki altın madeninde 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kayması sonucu kaybolan 9 işçiyi bulma çalışmaları devam ediyor. AFAD, TSK Arama Kurtarma, JAK, PAK, UMKE, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından toplamda 2 bin 722 personel, 796 araç, 99 aydınlatma kulesi, 52 jeneratör, 7 dron, 1 georadar, 3 KBRN aracı, ve metale duyarlı 5 yer altı radarı ve iş makineleriyle arama kurtarma faaliyetlerine katılıyor.

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü uzmanları, yerin yaklaşık 30 metre altını görüntüleyebilen metale duyarlı dronlar kullanarak, işçilerin içerisinde bulunduğu düşünülen konteyner ve araçların yerini tespit etmeye çalışıyor. Teknolojik cihazlarla yapılan aramalarda bazı noktalarda metal yoğunluğu tespit edildi ve ekipler bu bölgelerde çalışmalarını yoğunlaştırıyor.

AFAD ekipleri, belirlenen bazı alanlarda çubuklarla arama yaparken, yüzeysel sondalama çalışmaları da gerçekleştiriliyor. Ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mobil Su ve Atıksu Analiz Laboratuvarı, sürekli olarak bölgede toprak ve su analizi ölçümü gerçekleştiriyor.

Mersin'de engelli öğrencilerden jandarmaya ziyaret Mersin'de engelli öğrencilerden jandarmaya ziyaret

Ekipler, arama çalışmalarının yanı sıra maden ocağı sahasından aldıkları toprak numunelerinden bazılarını incelemek üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Çevre Referans Laboratuvarı'na gönderiyor. Bölgeye giriş ve çıkışlar kontrollü olarak sağlanıyor.

Editör: Fatma Hakkoymaz Şimşek