Başkan Öner Deprem, Toki evleri, İçme Suyu ve Konteyner Hakkında Açıklamalarda bulundu

Düziçi Belediye Başkanı Alper Öner, günde dair açıklamalarda bulundu.

Alper Öner açıklamasında, sevgili Düziçililer yaklaşık bir ay önce çok ciddi bir afetle karşı karşıya kaldık. Hem Düziçi ilçesi olarak, hem Osmaniye ili olarak, hem de çevremizdeki on bir tane ilimiz ve ilçeleriyle birlikte bir deprem felaketi yaşadık. Bu felaketle birlikte ilçemizde ve bölgemizde can kayıplarımız oldu, hasarlarımız oldu. Ölenlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Hastalarımıza acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun.

Biliyorsunuz deprem hiçbirimizin tahmin edebileceği, dünyada bugüne kadar kaydedilebilmiş bir afet değil. Ne zaman geleceğini, ne zaman olacağını ancak Allah bilebilir, bizler bilemeyiz. Bizler sadece tedbir alabiliriz. İnsan olarak, insanoğlu olarak tedbir alabiliriz. Düziçi'mizde doksan dokuz yılından sonra yapılan hiçbir binada çok şükür ki can kaybı olmamıştır

Toplam üç binamızda can kaybı oldu. Bunlardan bir tanesi Uzunbanı'da yaklaşık 30-40 yıl önce yapılmış altında Market olan, üstüne 4 kat binası olan bir iş yeri ve haneydi.

Maalesef otuz bir tane canımızı kaybettik. Bir tane binamızda vatandaşımızın balkona çıkması sonucu kafasına balkondaki sundurmanın düşmesi sonucu hayatını kaybetti. Bir canımızı orada kaybettik.

1960'lı yıllarda yapılmış üç katlı bir binanın yıkılması sonucu Mustafa amcam ve rahmetli eşini kaybettik. Toplam 34 tane can kaybımız oldu. Ama şükür diyoruz. Niye? Çünkü Nurdağı, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Antakya maalesef çevremizdeki diğer iller çok daha ağır atlattılar. Çok daha ağır bedeller ödediler. Bugünden sonra daha ağır bedeller ödememek için biz gecemizi gündüzümüze katıp şunu hesap edeceğiz. Aklın, bilimin yolundan asla şaşmayacağız. Sayın Cumhurbaşkanımız 15 yıldır kentsel dönüşüm, kentsel dönüşüm, kentsel dönüşüm dedi. Kentsel dönüşüme çok büyük önem vereceğiz. Kentsel dönüşüm bir belediye başkanının bir milletvekilinin veya Sayın Cumhurbaşkanımızın tek başına yapabileceği bir iş değil. Biz toplum olarak el ele vereceğiz. Toplum olarak birbirimizi anlayışla karşılayacağız. Birbirimize yardımcı olacağız. Hiçbirimizin elinde sihirli değnek yok. Çok şükür ki doksan dokuz sonrası çıkan deprem yönetmeliği ve 2018 Ak Parti iktidarının çıkardığı deprem yönetmeliğiyle Düziçi'nde son 20 yılda yapılan binalarımızın hiçbirinde can kaybımız olmadı. Hasarımız olabilir, hafif pazarımız, orta hasarımız olabilir. Bunlar telafi edilir ama canın telafisi maalesef yok. Tekrar tekrar hepimize geçmiş olsun diyorum. Biz de Düziçi Belediyesi olarak belediye binamız yaklaşık otuz, otuz beş yıl önce yapılmıştı. Birinci depremde daha doğrusu ilk gün iki kere dokuz saat arayla olan büyük depremlerde değil ama ondan bir hafta sonra meydana gelen altı nokta dört büyüklüğündeki depremden sonra Düziçi Belediyemiz ağır hasarlı hale geldi. Düziçi Belediyemizin hizmetinin devam edebilmesi için bugünden itibaren Düziçi'ndeki Karacaoğlan Kültür Merkezi'nde hizmetlerimize devam edeceğiz. Tabii burası bizim için belediyemiz büyük bir belediye. Artık bizim merkez nüfusumuz 56 bin. Köylerle beraber 87 bin nüfus yaşıyoruz. Bu belediye büyük bir belediye binamız küçük. Ama yeni bina yapılana yapılana kadar burada idare edeceğiz. Vatandaşlarımıza hizmetimizi kesintisiz olarak vermeye devam edeceğiz. Allah bu millete bir daha Böyle acı yaşatmasın. Allah bu millete bir daha milli yas ilan edecek afetler göstermesin. Bu bir aylık süreçte biliyorsunuz belediyecilik hizmetlerini devam ettirmeye çalıştık

Aynı zamanda dışarıda yaşayıp da evini barkını kaybeden insanları Düziçimizde ağırlamaya çalıştık. Sağ olsun Sayın Kaymakamımız bu konuda çok özverili çalıştı. Çok şükür ki Erdinç Yılmaz gibi bir vali varmış Osmaniyemizde. Gecesini gündüzüne kattı.

Sayın Valimizin ellerine sağlık, kollarına sağlık. Sayın Erdinç Yılmaz inanın ben belki sürekli yanında değildim ama çok yakından takip ediyordum. Hiç uyumadı diyebiliriz. Neredeyse bu süreç içerisinde hiç uyumadı. Vatandaşlarımız aç kalmasın, açıkta kalmasın, malları yağmalanmasın diye.

Hemen akabinde biliyorsunuz yağmurlu günlerde soğuk günlerdi üşümesin diye çadırı sobası, konteyneri dört elle sarıldı. Sayın Valimize koordinatörlüğü için çok çok teşekkür ediyorum.

Aynı zamanda ilimize koordinatör vali olarak gelen eski kaymakamımız Mustafa Koç şu an Niğde valisi. O da çok büyük katkılar verdi. Sayın milletvekillerimiz bizi hiçbir zaman yalnız bırakmadı. Hem bölge milletvekillerimiz hem AK Parti'nin diğer illerden buraya desteğe gelen milletvekillerimiz bizi hiçbir zaman yalnız bırakmadı. Sayın bakanlarımız hiçbir zaman yalnız bırakmadı. Allah onlardan razı olsun. Sayın Cumhurbaşkanımız iki kere Sayın Doktor Devlet Bahçeli bir kere ilimizi ziyaret etti. Sağ olsunlar. Bu halk bu insanları asla unutmaz.

Devletle vatandaşının yanındaydı. Eksiklerimiz var mı? Elbette olabilir. İnsanız. Biz de depremzedeyiz. Benim belediye çalışanlarım, belediyedeki müdürlerim çadırın içinde yatıp sabah

Çadırın içinden kalkıp çadırda yaşayan diğer insanlara yardıma koştular. Hep birlikte böyle yaptık. Doğru. Evlerimiz oturulamaz hale geldi. Ya da oturulabilir durumda olsa bile hepimiz insanız. Korku var içimizde. Tekrar deprem olursa acaba enkazın altında kalır mıyız? Çoluğumuzu çocuğumuzu nasıl koruruz? Bunların kaygısı vardı. Biz de bunları yaşadık ama inanın Düziçi Belediyesi personelleri, kaymakamlık personelleri ve sayın kaymakamımız devletimizin tüm kurumları gece gündüz demedi ve Bu enkazı hep birlikte ilçemiz için söylüyorum, kaldırdık. Türkiye'mizde de bölgemizde de bu enkazı inşallah kısa zamanda kaldıracağız. Bizim milletimiz çok büyük bir millet. Özellikle ben depremin ilk günlerinde bu milletin ne kadar büyük bir millet olduğunu bir daha idrak ettim.

Herkes Türkiye'nin her yerinden, dünyanın her yerinden. iş makinası olan iş makinesiyle, operatörlük yapabilen operatörlüğünü kendisi enkazda çalışabilecekse, enkaza gelerek Gıda yardımlarıyla, çadırlarla, battaniyelerle, sobalarla, ısıtıcılarla herkes elinden gelenin çok fazlasını yaptı. İyi ki böyle bir dönemde Recep Tayyip Erdoğan gibi bir liderimiz, bir cumhurbaşkanımız varmış onun sayesinde millet bu işi hafifletmek belki mümkün değil ama biraz daha kendine güvenerek, biraz daha sahipli hissederek atlatmaya devam ediyoruz.

Bu süreç uzun bir süreç. Biz bir günde hemen konuklarımızı yapamayabiliriz. Ama konteynerlarımızı inşallah Sayın Cumhurbaşkanımızın da söylediği gibi bir iki ay içerisinde tamamlamış olacağız. İnsanımızın başını sokacak bir yeri olacak. Konutsuz kalmayacak. Ondan sonraki aşamada Düziçi'mize toplam bin tane deprem komutu yapılıyor.

Bunu da organize sanayi bölgemize yakın Ali Bozlu yolu üzerindeki Gökçayır köyümüz sınırları içerisinde yapıyoruz. Zemin çok sağlam ve bin tane iki artı bir, üç artı bir daire yapılıp Depremde evi zarar gören insanlara verilecek. Bir yıl içerisinde de inşallah bu problemlerimizi tamamen bitirmiş olacağız. Ondan sonra artık ekonomiye tekrar can vereceğiz. Organize sanayilerimiz hasar gördü

Organize Organize Sanayi'de çalışan insan gücümüz zarar gördü. Makinelerimiz zarar gördü. Bunların hepsini inşallah kısa sürede yeniden ayağa kaldıracağız. Bu süreç kısa bir süreç değil. Ama bu deprem de belki Deprem uzmanlarının söylediğine göre bu fay hattı yedi yüz elli yıldır enerji biriktiren bir hatmış. Yedi yüz elli yıldır böyle büyük bir deprem olmamıştı. Karada arka arkaya yedi nokta yedi ve yedi nokta altı gibi dokuz saat arayla meydana gelen kaydedilmiş tek deprem ama umudumuzu da hiçbir zaman kaybetmeyeceğiz. Biz büyük bir milletiz. Büyük bir devletimiz var. Güçlü bir hükümetimiz var. Cumhur İttifakı da gecesini gündüzüne katıyor. El birliğiyle vatandaşımız, devletimiz, belediyemiz, herkes el birliği bu işin altından Allah'ın izniyle kalkacağız. Umutsuzluk yok. Asla umutsuzluğa kapılmayacağız. Umudumuzu kaybettiğimiz gün kaybederiz her şeyi. Can kayıplarımız olabilir. Allah mekanlarını cennet etsin. Biz kadere inanan insanlarız mal kaybımız olabilir. Telafi edilir. Mutlaka yerine yenisi konur. Önemli olan bizim bir arada durabildiğimiz, kardeşliğimizi, beraberliğimizi, bu millet sevgisini, vatan sevgisini asla esirgemememiz ve birbirimizden ayrılmamamız.

Düziçinde su problemi kalmadı

Maalesef deprem sadece binalarımıza değil, aynı zamanda yerin altındaki altyapı hizmetlerimize de zarar verdi. Bunlardan en önemlisi ki su olmadan hayat olmaz.

Biz ilk gün Çatak bölgesinde dört yüzlük, altı yüzlük borularımız kırıldı. Onların tamiri için bölgeye gittik. İkinci gün ancak ulaşabildik. Çünkü heyelan da olmuştu aynı zamanda. Yollar da kapanmıştı.

Tamir için yine o kırılan bölgeye ulaşamadık. Çünkü heyelan olmaya devam ediyordu. Üçüncü günün sonunda, dördüncü gün ancak ulaşabildik ve tamire başladık. Yedinci gün ilçemizin hiçbir yerinde su problemi kalmadı. Ama kullanmak için su problemi kalmadı

Çünkü Ana boruyu tamir ettik ama başka nerelerde kırık olduğunu görebilmek için de o suyu hatta vermemiz gerekiyordu. Hattımıza verdik. Kırık olan yerlerimizi sırayla yaklaşık elli tane yerde arızayı gidererek içme suyumuzu kullanılabilir hale getirdik. Şu an Düziçi ilçemizde neredeyse yüzde yüz çeşmelerden su akıyor. Belki bir iki istisna olabilir. Onun haricindeki her yerde içme suyumuz akıyor. şu an o suların tamamında da klor seviyesi en uygun yerde, en uygun seviyede. İçme suyu ekimimiz gece gündüz demeden, soğukta, karın içinde, o çalışmaları yaptılar, ellerine, emeklerine sağlık. Çok teşekkür ediyorum.

Bu işler biraz daha durulduğunda oturup konuşacağız. Birbirimize daha çok sarılacağız. O günlerde içme suyu ekibimizle, kanalizasyon ekibimizle, çöp temizliği, çöp işleri, temizlik işleri ekibimizle, itfaiye ekibimiz dahil olmak üzere tüm ekiplerimiz var gücüyle sahadaydı ve çalıştı. Çalışmaya da devam ediyoruz

Tabii şimdi içme suyunu Düziçi olarak hallettik. Bu 11 il içerisinde ve ilçeler içerisinde kullanılabilir suyu, içilebilir suyu ilk veren Düziçi olarak biz olduk. Çok şükür. İnşallah diğer illerimiz de bir an önce bunu başarırlar. kanalizasyon altyapısında da henüz daha ne kadar büyük problemimiz olduğunu bilmiyoruz. Şu an apartmanlarımızda hiç kimse yaşamıyor. Kısmen korktuğu için, kısmen evinin ufak tefek hasarları olduğu için şu an kimse yaşamıyor. Ama önümüzdeki günlerde tekrar herkes hasarlı olmayan evlere girdiğinde kanalizasyon aynı anda kullanılmaya başladığında bu problemlerle karşılaşacağız. Bunu biliyoruz. Ama bu problemleri çözmek bizim işimiz. İnşallah onları da kısa zamanda çözeriz. Şu an altyapımızdaki problemin ne olduğunu tam olarak bilmiyoruz ama önümüzdeki günlerde inşallah göreceğiz. Onları da çözeceğiz.

Belediye Karacaoğlan Kültür Merkezi’ne Taşındı

Bugün itibariyle belediyemizin acil hizmetlerini vereceği birimlerimizi Karacaoğlan Kültür Merkezine taşıdık.

On beş gün içerisinde kültür merkezimizin bahçesine altı tane yeni konteyner yaptıracağız. Bu konteynerlere birimlerimizi taşıyacağız. Şu an zabıta müdürlüğümüz kıl çadırları dediğimiz bölgede hizmet veriyor zaten. Diğer birimlerimiz de kültür merkezinde ilave beş tane, altı tane de daha yeni konteyner getirerek kültür merkezinin bahçesinde de hizmetimize devam edeceğiz. Hemen birkaç gün içerisinde belediye binamızın yıkımına başlayıp en kısa sürede de temel atıp hedefimiz bir yıl içerisinde yeni bir hizmet binası kazandırmak.

Yeni hizmet binamız açılmış olacak.

Çevre Şehircilik Bakanlığının da projeleri var bu konuda. Onları da inceleyerek kendi arkadaşlarımızla da konuşarak uygun bir projeyle büyük, yeni bir bina yapacağız. Zaten binamız küçük geliyordu, yetmiyordu bize. Şimdi tamamen yıkıp yenisini yaptığımızda inşallah önümüzdeki elli yıl, yüz yıl Düziçi Belediyesi. Düziçi insanına hizmet eder hale getirilecek.

168 Tokilerde Son Durum

Çevre Şehircilik Bakanımızın talimatıyla Sayın Murat Kurum'un talimatıyla TOKİ orada temizlik işlerine başladı. Biz de belediye olarak iş makinalarımızla ve personelimizle destek veriyoruz. İnşallah on beş gün sonra oradaki tadilat tamamlanmış olacak. Toplam 168 tane orada dairemiz var. O daire o daireleri de insanımızın kullanımına sunacağız.

Daha kimin kullanacağına tam olarak karar vermedik. Bu konuda şöyle konuşmalar da oldu. Bizim bir an önce eğitimi başlatmamız lazım. Ama öğretmenlerimiz bir kısmı ilçemizde değil, bir kısmı işte ilçemizin köylerinde, bir kısmı da konteynır veya çadırlarda yaşıyor acaba öğretmenlerimizi mi ilk etapta oraya alsak da, çocuklarımızı okula taşıyıp, okullarını başlatsak bu konuyu konuşacağız önümüzdeki günlerde. Önce bir tadilat bitsin. Sonra orayı ilk etapta kime vereceğimizi konuşacağız. Konteyner kent kurulacak. Çünkü bin tane konutu yapmamız bir yıl alacak. Konteynerler inşallah biz bir, bir buçuk ay içerisinde kurup bitireceğiz. Yeni yapılan TOKİ'nin hemen üstündeki at yarışı yaptığımız yer diye tarif edersen daha iyi bilirsiniz, oraya koyacağız. İlçeye yakın olması açısından. Bir de tabii konteynerleri kurduğumuzda bunların kanalizasyon ve içme suyu ve elektrik hatlarının da hemen döşenmesi lazım. İfadelerini kullandı. Haber: Ersin Şimşek