Yoğun bakım ünitelerindeki doluluk oranının artışı ve kış aylarının gelmesiyle bağışıklık sistemi zayıflayan insanların yeni bir salgınla karşı karşıya olabileceği belirtildi. Peki, Türkiye'de zatürre salgını mı başladı? İşte uzmanlardan gelen belirtiler ve son durum.

Uzman Uyarıları:

Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19 sonrası ilk kışın önemine vurgu yaparak, bağışıklık sisteminin zayıflamasının yeni salgın hastalıklara davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti. Uzun süre maske takma, kalabalık ortamlardan uzak durma ve izolasyonun, bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebileceği belirtildi.

Türkiye'de Yeni Salgın Alarmı! Zatürre Belirtileri Ve Uzman Uyarıları (2)Zatürre Salgını Mı Var?

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan incelemeler sonucunda, olağan dışı bir mikrop veya hastalık nedenine rastlanılmadığı ifade edildi. Ancak, kış aylarının gelmesiyle birlikte bağışıklığın düşmüş olabileceği ve bu durumun salgın hastalıklara zemin hazırlayabileceği değerlendiriliyor.

Artan Vakalar ve Çocuklarda Bağışıklık Eksikliği:

Covid-19 önlemleri sırasında bağışıklığın düşmüş olabileceği değerlendirilen dönemde, İngiltere, Fransa, Danimarka ve ABD gibi ülkelerde grip ve benzeri hastalıklarda kayda değer bir artış yaşandı. Türkiye'de de salgın hastalıkların hastanelerde yoğunluğa neden olduğu ve zatürre vakalarında artış görüldüğü belirtiliyor.

Türkiye'de yaşanan bu durum karşısında, vatandaşlar uyarıları dikkate alarak belirtiler gösterenlerin derhal doktora başvurmaları önem taşıyor. Ayrıca, genel hijyen önlemlerine riayet etmek, bağışıklık sistemini güçlendirmek için sağlıklı beslenmek ve aşı takvimine uymak, salgın hastalıklara karşı alınacak temel önlemler arasında bulunuyor.

Editör: Resul Özdil