Resmi Gazete'de yayımlanan bu kararla Türk lirası mevduata geçişleri desteklemeyi hedefleyen Merkez Bankası, piyasalarda nasıl bir etki yaratacağı merak konusu olan bu karar ile dolarizasyonu azaltmayı amaçlıyor.

Alınan Zorunlu Karşılık Kararları:

  1. Kur koruması sağlanan hesaplarda zorunlu karşılık oranları, 6 aya kadar olan vadelerde yüzde 30’dan yüzde 25’e indirilecek.
  2. Yabancı para cinsinden mevduatlar için tüm vadelerde TL cinsinden tesis edilen ilave zorunlu karşılık oranı yüzde 4'ten yüzde 8'e yükseltilecek.
  3. Yurt dışı bankalar mevduatı, katılım fonu ve kıymetli maden depo hesapları kapsam dışında tutulacak.

TL Mevduat Teşvik Edilecek! Bu düzenleme ile birlikte bankaların TL mevduata daha fazla yönelmeleri hedefleniyor. Zorunlu karşılıkların düşürülmesi ve yabancı para mevduatlar için getirilen ilave zorunlu karşılıkların artırılması, TL mevduat faizlerinin yükselmesine zemin hazırlayabilir. Bankaların yabancı para mevduat yerine TL mevduat toplamaya yönelebileceği öngörülüyor.

Bu kararın finansal piyasalarda nasıl bir etki yaratacağı ve bankaların bu değişikliklere nasıl tepki vereceği ilerleyen günlerde netlik kazanacak. Gazete için haber detayları yakından takip edilmeye devam edilecek.

Editör: Mehmet Çardak