LAVANTA KOKULU BİR İLÇEYE HAZIR MISINIZ?
Düziçindeki tarım yelpazesini genişletmek ve ilçe ekonomisine katkı sağlamak amacıyla lavanta ekiminin yapılması için büyük emek harcayan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Fevzi Soner ÇERÇİ, ‘Bölgedeki ürün çeşitliliğini arttırmak adına ilk defa lavanta dikimi yaptıklarını söyledi.Bölgede ilk defa farklı bir ürün ekimi yaptıklarını ifade eden ÇERÇİ, “Lavanta, gerek iklim itibariyle gerekse coğrafi konum itibariyle bölgemize uygun bir çalı bitkisi.
Fransa’nın Provence Bölgesinde ve Bulgaristan’da yaygın olarak üretiliyor. Bizim bölgemizde de çok olumlu sonuçlar vereceğini tahmin ediyoruz.’’dedi.
Düziçi kaymakamı Mutlu ALMALI’’Bugün daha önceden planlamış olduğumuz bir çalışmanın gerçekleştirmiş olmanın gururunu yaşadım.Artık bizim de bir lavanta bahçemiz var.Daha büyük ve gelişmiş Düziçi istiyorsak üretmek zorundayız dedik ve bu çerçevede bir bir planlarımızı gerçekleştiriyoruz.
“Lavanta yetiştirilen bölgeler son yıllarda turizm açısından da özellikle fotoğrafçıların ilgi odağı oluyor. Biz bu amaçla ilçemizin tanıtımına bir nebze katkı sağlamak için ilçemiz de yakında bitecek olan teleferik tesisinin girişinde görseli en güzel olabilecek yerde lavanta ekimi gerçekleştirdik. Lavantalar çiçek açtığında ortaya çıkarak görsel fotoğrafçılara, doğaseverlere ve ilçemize gelen ziyaretçilerimize güzel görüntüler sunacak.

İlçemiz lavantalarla da anılır hale gelecek. Ayrıca bilindiği gibi lavantadan elde edilen yağ, ekonomik olarak en değerli yağlar arasında bulunuyor. Bu yağdan parfüm, ilaç, sabun başta olmak üzere pek çok alanda tercih ediliyor. Umarım çiftcilerimiz de lavanta ekerek Düziçi ekonomosine katkı sağlayabilecek.
Düziçi belediye başkanı Alper ÖNER, Lavanta üretimi üzerinden istihdam yaratmak, turizmi güçlendirmek, alternatif gelir kaynağı oluşturmak üzerine tasarlanmış projenin başarılı sonuçlar vereceğini düşünüyorum. Bu projeyi hayata geçiren Düziçi ilçe Tarım ve Orman Müdürü Fevzi Soner ÇERÇİ’ye teşekkür ederim.” dedi.
Neden lavanta?
Lavanta bitkisi, 1 m’ye kadar boylanabilen, yarı çalımsı, çok yıllık bir bitkidir. Lavanta bitkisinin ekonomik olarak kullanılan kısmı çiçekleridir. Bitkinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağ, dünyada ticareti en fazla yapılan 15 uçucu yağdan birisidir.
Lavantanın rengi, kokusu ve yağıyla da önemli bir bitkidir "Pembe renk gençliği temsil ederken mor renk, olgunluk, dinginlik ve huzuru temsil ediyor. Aromaterapinin başlangıcı lavantayla olmuştur."Lavanta yağı çok iyi bir yara iyi edici, çok iyi bir yanık tedavi edicidir.
- Başınız ağrıdığında şakaklarınıza birkaç damla yağ ile masaj yaparsanız baş ağrınıza iyi gelir.
- Sırt ağrısı için lavanta yağını, Hindistan cevizi yağıyla karıştırıp bir krem gibi sürebilirsiniz.
- Lavanta yağının bir diğer önemli özelliği uykusuzluğa iyi gelmesi. Bugün Avrupa'da lavanta yağı içeren kapsüller satılıyor. Türkiye'de organik lavanta yağı içeren kapsüller satılıyor. Uykusuzluk çekenler, lavanta yağı aldığında uyku kalitesi artıyor.
- Yine orta derece depresyonda lavanta kullanılan bir ürün.
Kapsül kullanmak istemeyenler 3 damla lavanta yağını bir içeceğinize ekleyebilirsiniz. Lavanta çiçeklerinden çay da demlenebilir.
- Lavantanın sakinleştirici etkisi var. Sinirli olduğunuz zaman giysinizin yakasına birkaç damla lavanta yağı damlatıp bir rahatlık sağlayabilirsiniz. Lavantanın aynı zamanda böcek ve sinek kovucu etkisi var."
Böylesi bir bitkinin neden Düziçimizin güzelliğine güzellik katmasın ve Düziçi halkı lavanta bitkisinden faydalanmasın ki?
Haber-foto:Enes ŞİMŞEK